Na okupu volonteri iz devet zemalja Evrope

Međunarodni omladinsko-istraživački kamp „MORIEK 2007“

Bor – Kod Lazareve pećine kamp. U njemu mladost Evrope koja će deo leta 2007. provesti u omladinsko-istraživačkom kampu „MORIEK 2007“. Naime, ovaj međunarodni kamp okupio je dvadeset volontera iz devet evropskih zemalja koji će uređivati Zlotski kanjon i Zlotsku reku, brati lekovito bilje na planini Stol, organizovati etnoškolu, s meštanima sela Zlot i Gornjane prirediće seosku slavu i upoznati običaje naroda istočne Srbije.

moriek07.jpg Uživanje u Srbiji: Učesnici ovogodišnjeg kampa
Rad, učenje i druženje u dve smene tokom tri nedelje je ono što će odlikovati „MOIREK 2007“, a Srbiju na ovaj način upoznaće volonteri-studenti iz Finske, Turske, Mađarske, Francuske, Slovačke i Češke.
– Prvi utisci su izvanredni. Kako volim planine i prirodu, bistre i čiste reke kao što je Zlotska naprosto sam opčinjena. Zato ću i ubuduće dolaziti u ove krajeve – kaže Nora Galanfi, Mađarica koja je prvi put u Srbiji.
Iz Ankare je na „MORIEK 2007“ stigao Ozoni Sain koji kaže da je narod u Srbiji po mentalitetu sličan ljudima u Turskoj.
– Očekujem prijatnu atmosferu i ljude dobre volje, to je i cilj omladinske međunarodne razmene – smatra mladi Turčin čija je želja da obiđe države bivše Jugoslavije.
U Hrvatskoj je bio na sličnom kampu, a planira da obiđe Makedoniju, Bosnu i Sloveniju.
Ircu Majku O’Koneru bila su dovoljna dva dana da uvidi kako je ovde narod druželjubiv, prijatan, voli da slavi i proslavlja:
– Ovde je sve super, prva liga i želeo bih da ostanem u obe smene. Srbija je prepuna prirodnih dragulja i tek ćemo dolaziti u ovaj raj na zemlji – objašnjava Majkl O’Koner.
Na sličan način su Srbiju doživeli i drugi učesnici međunarodnog omladinsko-istraživačkog kampa „MORIEK 2007“ koje narednih dana očekuje i foto-safari u Zlotskom kanjonu i etnovečeri u retko viđenim pećinama.

J. B. K.