Muškarac naspram žene – Jovan Marić

 

Na predstojećem “BORNET” -u 26. i 27. novembra u Boru Prof. dr sci. JOVAN MARIĆ biće učesnik u drugoj temi, drugog dana manifestacije “Poremećaj sistema vrednosti i uloga društvenih mreža u tom procesu” u čemu će mu pomagati Dubravka Duca Markovič i Ljuba Ninković. Panel diskudiju će moderisati Nebojša Radović.

Eto još jednog povoda za opušteno ćaskanje sa autorom bestselera „Kakvi smo mi Srbi“, „Upamet se Srbi“, i „Bestidni seks“.

– Kažu šaljivdžije da nama na Balkanu samo još psihijatrijska “arbitraža” može pomoći.

Ozbiljni ljudi slično misle. Napisao sam knjigu o tome – „Upamet se Srbi“ nadovezujući se na Arčibalda Rajsa i njegovu knjigu iz 1928 godine „Čujte Srbi“. Ako bi sledili ta uputstva, kojih ima 60, možda nam se i posreći, pa krenemo u normalan život.

– Poremećaj sistema vrednosti u Srbiji i svim zemljama EX YU kao izazov ili kao trajna dijagnoza?

Bez sumnje, trajna dijagnoza. Njegovo veličanstvo „Mister Novac“ (dinar, kuna, euro, dolar…) vlada našim životima i to nije dobro.

– Kao sigurno najbolji poznavaoc srpskog naroda možete li dati par preporuka za lakše savladavanje nagomilanih problema na svim nivoima? Kako se ponašati? Gde je glavni problem?

Iz napred rečene knjige „Upamet se Srbi“ navodim nekoliko naslova, koji sve govore: Savladati egocentričnu osetljivost, Suzbiti zavist, Izbaciti komunistički čip iz glave, Pobediti primitivizam, Smanjiti nerealni narcizam i političku naivnost, Poništiti nesrećni brak srpske rajinske psihologije i zapadnog potrošačkog mentaliteta, (P)ostati Srbin…

– Tri najvažnije stvari u životu do uspeha u životu ili bar do neuspeha neistomišljenika?

Zdravlje, seks i posao.

– Zašto je komšijska krava u Srbiji postala popularnija nego u Indiji?

Zato što, ipak, jednom crkne, a komšija „svršava“.

– Šta to ima Srbin što niko drugi nema?

Zavist, inat i četiri S: Samo Supruga Srbina Spasava.

Da li nam je Evropska Unija toliko potrebna obzirom na ekonomsku situaciju u većini njenih članica?

Nije i neće nam mnogo pomoći, jer – za nas je najgore kada – „mi opkolimo nas!“

– Da li društvene mreže polako ali sigurno ubijaju međuljudske odnose, i koliko druženje preko interneta može biti deo realnog života.

U Srbiji „sve liči, a nije“, pa je i internetsko druženje, prema mom shvatanju, u istom fazonu. Da parafraziram mudrog Aristotela (citiram deo iz svoje knjige „Bestidni seks“): kao što se plivanje samo u vodi uči, i muzika samo sviranjem na instrumentu… tako se i seksualnost u potpunosti spoznaje samo dodirom druge osobe (ne može drugačije).

– Šta trenutno piše Jovan Marić, i šta iz svog opusa preporučuje za čitanje?

Trenutno završavam knjigu „Muškarac naspram žene“, a predlažem za čitanje troknjižje (istog autora): „Kakvi smo mi Srbi“ i „Bestidni seks“.

– Vi privatno?

Obožavam seks i rado ga se sećam, a jedan moj prijatelj reče: u godinama sam kada neću da razočaram, ali mogu prijatno da iznenadim.

– Politika ili ljubav na prvom mestu?

Ljubav, naravno.

– Otkud prof. Jovan Marić u politici?

Živi se na mikro i makro planu. Život na mikro planu – posao, porodica, ljubav… – relativno dobro kontrolišem, a život na makro planu – društvo, država Srbija, vrednosni sistem… – vredi pokušati menjati. Nije lako, ali ako…

– Ko će pobediti na predstojećim izborima?

Koalicija Srpska napredna stranka, Nova Srbija … Aktuelna štetočinska vlast je jedino bila uspešna u proizvodnji neuspeha. Neophodne su promene, jer „oni su učinili sve da ne učine ništa“.

– Treba li političke partije ukinuti?

Naravno, ne. Političke stranke su začin društvenog života. Ne možemo se samo prepirati oko toga da li su bolji „Crvena Zvezda“ ili „Partizan“. A od začina zavisi ukus jela i naročito svarljivost…

– I na kaju, recimo dve reči o Jeleni Karleuši?

Odlična riba, uz sve minuse koje ima.