Mond: Najspektakularnija bi bila koalicija Tadića sa SPS koju je do juče optuživao za svo zlo 90-ih

PARIZ – Svi francuski listovi javljaju o ubedljivoj izbornoj pobedi Demokratske stranke i njenog saveza „Za Evropsku Srbiju“ na jučerašnjim izborima, uz procene da će DS morati da učini i neke ustupke da bi mogla da formira vladu.

Kao „najspektakularniji“ od takvih ustupaka, po oceni izveštača pariskog „Monda“ iz Beograda, bila bi koalicija u kojoj bi bili i socijalisti SPS-a, za koje u DS smatraju da su se „promenili, postali pragmatični i spremni na nagodbu“.

„Mond“ smatra da je „proevropski savez Borisa Tadića izgleda u položaju da postavi svoje uslove za formiranje vlade koja bi bila sposobna da ubrza približavanje Srbije Evropskoj uniji“, ali da, pored saveza sa strankom LDP i manjinskim formacijama, ipak mora da učini ustupke da bi imao skupštinsku većinu.

Izveštač pariskog dnevnika prenosi i ocene analitičara u Beogradu da i „nacionalisti Srpske radikalne stranke i Demokratska stranka Srbije odlazećeg premijera Vojislava Koštunice imaju teoretsku šansu da, ukoliko se udruže sa socijalistima SPS-a, dobiju skupštinsku većinu i sastave vladu“.

Ako bi Tadić uspeo da formira vladu, to bi, po mišljenju izveštača „Monda“, označilo poraz Vojislava Koštunice koji je postao veći nacionalista i podozriv prema Evropi posle proglašenja nezavisnosti Kosova.

List francuskih poslovnih krugova „Lezeko“, na prvoj strani donosi izveštaj pod naslovom „Srbi potvrdili opredeljenje za Evropu“.

U izveštaju se navodi da su „proevropske pristalice predsednika Borisa Tadića pobedila na izborima, ali bez skupštinske većine“. Kako kaže pariski dnevnik, „rusofilski nacionalisti su te pobednike stavili pred izazov da oni mogu da dođu na vlast“.

„Lezeko“ takođe ukazuje da je „paradoksalno“ stranka SPS u „položaju da bude arbiter“ raspleta oko formiranja srpske vlade.

Dnevnik „Figaro“ naglašava da su srpski birači potvrdili evropsko opredeljenje Srbije, dajući veliki broj glasova Tadiću, ali napominje da će proevropske snage „morati da nađu partnere za formiranje vlade“.

Međutim, ukazuje „Figaro“, „nije isključen savez dveju nacionalističkih stranaka, na čelu sa Nikolićem i Koštunicom, posebno ako bi im se pridružili socijalisti“.

Francuski listovi ukazuju in a činjenicu da je korene političke krize u Srbiji ojačala „gorčina koju je kod mnogih Srba izazvalo proglašenje nezavisnosti Kosova, što je trebalo da ide na ruku pre svega nacionalistima“, kako to zaključuje dnevnik „Liberasion“.