Mali zeleni se nisu javili

Predvidjanja da će čovek ove godine stupiti u vezu sa vanzemaljskim civilizacijama još jednom su omanula. Vlada Japana je krajem prošle nedelje saopštila da nad teritorijom ove ostrvske zemlje nisu primećeni neidentifikovani leteći objekti (NLO). Bio je to odgovor na pitanje Takahara Jamane, opozicionog poslanika, koga je interesovalo zašto vlada ćuti dok se šire informacije o NLO.

Posle saopštenja vlade javio se njen član, ministar odbrane Sigeru Išibama i konstatovao da poricanje NLO nije dokaz da oni i ne postoje, piše beogradska „Politika“.

U ponedeljak je stigla vest da će Ministarstvo odbrane Velike Britanije, u proleće naredne godine, skinuti oznaku tajnosti sa prvih od ukupno 160 arhivskih fajlova u kojima su pohranjeni dokumenti o NLO. Rukovodilac projekta istraživanja NLO u britanskom Ministarstvu odbrane izmedju 1991. i 1994. godine, zadužen i za pitanja bezbednosti, Nik Poup, tvrdi da eksperti nisu mogli da objasne oko pet odsto svedočanstava o NLO, dok neka od njih zaslužuju „visoko poverenje“.

Od 1950. godine kada je u britanskom Ministarstvu odbrane pokrenut ovaj „dosije iks“, primećeno je više od deset hiljada navodnih „letećih tanjira“.

„Ministarstvo odbrane istražuje tu zagonetku gotovo 60 godina i još na nju nema odgovor“, izjavio je Poup i predvideo da će najavljeno objavljivanje dokumenata izazvati neku vrstu pomame, kao što se to dogodilo zimus, kada je francuska vlada sa sličnih dokumenata skinula oznaku tajnosti.

Kada sam u aprilu ove godine pisao o „NLO revoluciji“ pokrenutoj tim potezom francuske vlade, naveo sam i mišljenje već citiranog Nika Poupa, jer je on u januaru ove godine izrazio uverenje da će kontakt Zemljana sa vanzemaljskim civilizacijama „biti ostvaren 2007. godine“.

Svoju tvrdnju je zasnovao na složenim statističkim izračunavanjima i saznanjima iz dokumenata s kojih će uskoro biti skinuta oznaka tajnosti, kao i na osnovu informacija sadržanih u brojnim mitovima i folkloristici mnogih naroda.

Internet sajt Francuskog nacionalnog centra za kosmička istraživanja (CNES), na kome su materijali objavljeni, odmah je krahirao zbog nevidjenog interesovanja javnosti.

I svetski poznati ufolog, Brazilac Robertu Frejtas, rekao je da će baš ove godine doći do tog „dugo očekivanog susreta“ ljudi i vanzemaljaca.

Optimizam je uvek karakterisao svetsko pleme zaljubljenika u NLO fenomene koji su baš tokom ove godine imali onoliko razloga za nasladu, jer su vesti o pojavi „letećih tanjira“ širom naše planete gotovo sustizale jedna drugu.

I ne samo vesti sa Zemlje.

Ovih dana je poznati istraživač NLO fenomena iz SAD, Džozef Skiper, dešifrujući nebrojene snimke koje s Marsa šalje NASA robot „Spirit“, ustanovio da su snimljena i dva „viseća“ NLO objekta iznad površine Crvene planete.

NASA ne komentariše ove tvrdnje, a jednim drugim, opet skorašnjim, povodom oglasio se Mark Lemon sa Univerziteta Teksas, jedan od rukovodilaca tima koji upravlja „Spiritom“.

Na zvaničnom snimku NASA koji je obeležen oznakom PIAO5557 primećen je neobjašnjiv fenomen, za koji je Lemon konstatovao: „Moguće je da nikada nećemo saznati šta je to bilo, meteorit, prvi put snimljen na Marsu, ili kosmički brod, prileteo iz drugih svetova. Ali, radićemo na odgonetanju ovog problema“.

NASA uglavnom ignoriše slične iskaze, iako je poznato da u SAD čak 55 odsto gradjana veruje u postojanje NLO, a 15 odsto tvrdi da ih je i videlo.

(MONDO)