Kultur Shock

Suluda kombinacija punka, balkanskog etna, ciganskog folklora i prljavog rock’n’rolla, pod imenom KULTUR SHOCK, koju čine dva Bosanca, dva Amerikanca, Bugarin i Japanac već godinama su atrakcija underground scene Seattlea i velikih svjetskih festivala….

kultur_shock.jpgOd strane američke glazbene kritike definirani su kao balkan punk rock gypsy metal wedding-meets-riot music, dok bi se ovdje za njih moglo reći da su sevdah na distorziji. Nakon brojnih turneja i nastupa po Americi i Europi i dijeleći pozornicu sa Gogol Bordellom, Iggy Popom, The Wailersima, Joan Baez, Sky Cries Mary i mnogim drugima, ponovo su došli i na naše prostore. Nakon što su u decembru 2006. „poharali“ Skoplje, Mostar, Sarajevo, Zagreb, Rijeku, Pulu i Ljubljanu, te nakon nekoliko koncerata u Sloveniji ovog proljeća, u augustu su još jednom promovirati svoj zadnji studijski album We came to take your jobs away, kojeg ekskluzivno distribuira Dallas records. Nastupima na festivalima u Zagrebu, Sarajevu i Tuzli, te klupskim koncertima u Zadru, Osijeku, Mostaru i Travniku dokazuju se kao jedan od vrhunskih bendova koji svojom svirkom, energijom i nastupom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Pjevač Kultur Shocka Srđan Jevđević, rođeni sarajlija, starijoj generaciji poznat i kao Đino Banana, od izvođača lakih nota prometnuo se u tvrdokornog punkera i anarhista, kako sam u jednoj pjesmi kaže: „Bliži mi se četr’es’ peta, a ja tek poludio…“. S takvim stavom, možda je najbolje da on sam opiše povijest benda:

KULTUR SHOCK biografija by Gino Yevdjevich:

Bend je nastao 1996. Prvo smo bili akustični bend. Počelo je kao vic, svirkom na tulumu, gdje su se budući članovi benda (u party raspoloženju) sprdali sa vlastitom tradicijom i kulturom, tj. glazbom sa Balkana. Ali, ljudima se svidjelo (!!). U ljeto 1997. Kultur Shock se pridružuju staroj prijateljici, Joan Baez na Lodo Music festivalu u Denveru, te i na još nekim nastupima njene turneje.

Nakon toga, bend počinje nastupati u tipičnim američkim akustičnim klubovima, gdje publika ipak nije odobravala pjevačeve komentare i „problem stava“, a pjevač nije odobravao njihove večere i jedenje usred nastupa benda (pa su i njegovi komentari postajali sve eksplicitniji); osoblje klubova nije odobravalo glasnu klijentelu (balkance) koja ne govori dobro engleski (i ne ostavljaju napojnice), te napokon, policija i kršćanska udruženja nisu odobravali to što cure plešu po stolovima, skidaju grudnjake i vrište iz sveg glasa. Neki takvi klubovi su, nakon što im je „pukao film“, istjerali Kultur Shock, ne samo iz svog prostora, već i iz „World Music“ scene općenito.

To je možda najbolja stvar koja se bendu ikad dogodila. Život više nikad neće biti isti, kako za Kultur Shock, tako i za „World Music“ scenu kakvu poznajemo.

Kultur Shock su tada počeli nastupati po punk-rock klubovima u Seattleu. Muzika se malo promijenila, a njihov „problem stava“ je prestao biti problem. 1999. snimaju u legendarnom The Crocodile klubu živi album Live In Amerika i izdaju ga na vlastitoj etiketi Pacific Records.

Jedne večeri je naišao frend Krist Novoselic (Nirvana) sa frendom Jello Biafrom (Dead Kennedys), kojemu se svirka Kultur Shocka svidjela, te je nazvao svog frenda Billy Goulda (Faith No More), koji je potom bendu ponudio ugovor za svoju etiketu Koolarrow Records i producirao njihov prvi studijski album Fucc The I.N.S. Album je izašao u septembru 2001. (toliko o slučajnostima) i našao se zgažen od strane novosvjesnih američkih patriota. Neki su otišli tako daleko da su lomili diskove i slali ih natrag izdavaču. Muzika Kultur Shocka se na ovom albumu poprilično promijenila. Štogod da je bilo u njihovim bolesnim umovima, to su i napravili. Album je dao bendu internacionalnu prepoznatljivost, pa su tako dobili pozive u Španjolsku, zatim u Njemačku, a potom i u ostatak Europe.

2004. izlazi album Kultura Diktatura, također u produkciji Billy Goulda i na etiketi Koolarrow Records. Jedinstveni muzički stil je istovremeno razlog brojnih pohvalnih kritika i medijskog prepoznavanja, ali i zbunjenosti u trgovinama. Od strane mnogih, uspoređivan sa Poguesima i Frank Zappom, pa sve do System Of A Down, album je selio od polica do polica, istovremeno prihvaćen i odbačen i od „Rock“ i od „World music“ sekcija.

 

U zadnjih 5 godina Kultur Shock su odsvirali 7 europskih i 4 američke turneje, a nastupali su praktično svugdje, da navedemo samo neke zemlje: Španjolska, Njemačka, Engleska, Nizozemska, Danska, Švicarska, Austrija, Češka, Francuska, Italija, Turska, Bugarska, Hrvatska, Bosna, Slovenija, Rusija, Kanada, SAD,…

Zadnji album We Came to Take Your Jobs Away je izašao prošle godine u oktobru. Ovaj album je, do sada, najbliži onome kako bend zvuči uživo. Nakon jedanaest godina Kultur Shock imaju dvije velike prekretnice. Prva, koja se tiče umjetničkog integriteta, jest da su nekako uspjeli biti iskreniji prema sebi više nego ikada ranije, uključujući i same početke. Na ovo su itekako ponosni, jer stvari obično ne ispadnu tako. Druga je, što se na cijelom albumu itekako čuje, da su ipak svirački bend radničke imigracije. To nije toliko seksi ni komercijalno, ali je vrlo bitno za Kultur Shock da to ipak shvate i da počnu uživati u onom što zaista jesu, da ne pripadaju nigdje i svugdje istovremeno, istrgnuti iz svojih starih domovina, a nikad prilagođeni u novoj, te, na kraju, da obožavaju svaki trenutak toga.

Članovi grupe:

* Gino Yevdjevich (Sarajevo, BiH) – vocals, trumpet, tarabuka
* Mario Butkovic (Brčko, BiH) –guitar, vocals
* Val Kiossovski (Sofija, Bugarska) – guitar, vocals
* Masashi Kobayashi (Tokio, Japan) – bass, vocals
* Matty Noble (Long Island, USA) –violin
* Chris Stromquist (Seattle, USA) – drums