Kuća izlazećeg sunca u Domu sindikata

Posle dve decenije Erik Bardon večeras ponovo svira u Beogradu

Legendarni Erik Bardon, pevač nekadašnje kultne engleske grupe “Enimals”, održaće večeras koncert u Beogradu, posle više od 20 godina, u Velikoj dvorani Doma sindikata u 21 sat, javlja SEEcult. org. Bardon, koji promoviše na turneji novi album “Soul Of A Man”, proslavio se još ranih 60-ih smelim ukrštanjem etničkih žanrova sa rok, ritam i bluz i džez stilovima. Tokom 40-godišnje muzičke i filmske karijere, Bardon je imao niz uspona i padova, problema sa alkoholom, drogom i zakonom.

Bardon je napravio svojevrsni krug u karijeri od nekadašnjeg frontmena “Enimalsa” i jednog od pionira psihodeličnog roka u San Francisku, preko vođenja fanki benda WAR 70-ih, saradnje sa džez i bluz velikanom Džimijem Viterspunom, do ponovnog okupljanja “Enimalsa” u novom sastavu i izdavanja serije uživo snimljenih CD-ova i DVD snimka nedavnih koncerata.

Bardon i “Enimalsi” početkom 60-ih godina brzo su dobili reputaciju najboljeg engleskog r&b benda, posebno posle obrade pesme “House of the Rising Sun” s prvog albuma Boba Dilana, koja se našla na vrhu top lista sa obe strane Atlantika. Originalni “Enimalsi” raspali su se posle nekoliko godina. Bardon je formirao “Wu Enimals”, ali se i sa tom grupom rastao posle nekoliko turneja i hitova. Originalni “Enimalsi” su se nekoliko puta ponovo okupljali – 1968. na specijalnom božićnom nastupu u londonskom Siti holu, početkom 1976, kada su snimili album “Before We Were So Rudely Interrupted”, zatim 1983, kada su izdali “Ark”. Objavili su i živi LP “Rip It to Shreds! ” i album “Greatest Hits Live”.

Popularnosti njegovih raznih projekata i još uvek žive koncertne karijere doprineo je i poluautobiografski film “Comeback”, u kojem je igrao i snimio kompletnu muziku, u režiji Kristela Busmana. Među mnogobrojnim Bardonovim TV i filmskim projektima su i igrana ostvarenja kao što su “Gibbi West Germany” i “The Doors”.

Bardon je gostovao u Beogradu i u proleće 1984. godine, pred oko 4.000 ljudi u Hali “Pionir”, a žestok tempo koncerta, kako je zabeleženo tada u reportaži “Džuboksa”, započet je već prvim taktovima i poznatom “Don’t Let Me Be Misunderstood” Nine Simon, preko “The Night” i “River Mountain Hight”, do “It Is To Late”. Koncert je završio legendarnom “House Of The Rising Sun”.