Kriza Vlade u ogledalu svetskih medija

BEOGRAD – Vodeći svetski mediji kao udarnu preneli su vest iz Beograda o krizi vlade Srbije i zahtevu premijera Vojislava Koštunice da se parlamentarni izbori raspišu za 11. maj.

Radio-televizija Vojvodine; 09.03.2008. | 12:07

Si-En-En prenosi izjavu premijera Koštunice da vlada koja više nema zajedničku politiku prema najvažnijim pitanjima ne može više da funkcioniše. Koštunica više nema poverenja u svoje koalicione partnere i u njihovu iskrenost u pokušaju da zadrže Kosovo u Srbiji, ističe Si-En-En.

 

Kriza vlade Srbije prva je vest britanskog Bi-Bi-Si-a, koji navodi da je premijer Koštunica izgubio poverenje u koalicione partnere i najavio da će raspustiti vladu i tražiti nove izbore. Vladajuća koalicija u Srbiji duboko je podeljena zbog odnosa prema Evropskoj uniji, imajući u vidu da je veliki broj članica Unije priznao nezavisnost Kosova, javlja Bi-Bi-Si.

 

Državni tv kanal RUSIJA naveo je u centralnoj informativnoj emisiji da je Koštunica dobio neočekivan udarac od kolega u koaliciji, kada je odbačen nacrt skupštinske rezolucije, protiv koje su bile dve vladajuće partije. Premijer je izjavio da više ne veruje da se partneri iskreno bore za očuvanje Kosova, navela je tv Rusija dodajući da Srbija dobija šansu da se ponovo sabere i odredi prioritete.

 

Evropska mreža JURONJUZ navodi da je Koštunica posredno optužio svoje partnere u vladi da žele da odustanu od odbrane suvereniteta Srbije nad Kosovom.

 

Rojters prenosi da je Koštunica najavio kraj vladajuće koalicije, koja je suviše podeljena po pitanju Kosova da bi mogla da nastavi da funkcioniše.

 

Asošijetid pres javlja da je srpski premijer neočekivano najavio ostavku i zatražio prevremene parlamentarne izbore, zbog krize u koju je vlada upala posle proglašenja nezavisnosti Kosova.