Kriza srednjeg doba

  Katarina Đorđević

kriza_srednjeg_doba.jpgKada počinje kriza srednjih godina? Da li njen zvaničan početak obeležava onaj dan kada odete na spavanje kao četrdesetogodišnja osoba, a probudite se kao tinejdžer koji počinje da pozajmljuje garderobu od naslednika i moli ga da vas pred njegovim drugarima oslovljava ličnim imenom, a ne roditeljskim srodstvom?

Viktor Igo je rekao da su četrdesete starost mladosti, a pedesete mladost starosti, a u rečnicima pop-psihologije početak krize srednjih godina vezuje se za onaj datum kada osobe počnu da se ponašaju kao da im je upravo izvršena lobotomija prednjeg režnja mozga, a oni dobili mozgove bezrazložno srećnih tinejdžera koji autoputevima jurcaju brže od života i uplaćuju aranžmane za put oko sveta.

Četrdesete su godine kada slatka ptica mladosti počinje da leti iznad kukavičjeg gnezda sredovečnosti i kada ste, statistički posmatrano, mnogo bliži kraju života nego njegovom početku. Kada prelistavate dnevnik obećanja koje ste dali životu na pragu dvadesetih i rezignirano konstatujete da su glavna poglavlja ostala nepopunjena… To su godine kada dolazi do oseke polnih hormona i kada organizam žene počinje da kapitulira pred godinama podobnim za majčinstvo, a muškarci počinju zainteresovano da proučavaju farmaceutsku „ličnu kartu” male plave pilule, koja je revolucionisala koncept muške potencije na pragu trećeg životnog doba.

Zagledani u sliku svojih dvojnika u ogledalu sredovečnosti i u pretesnoj košuljici mladosti, osobe koje su ugasile četrdeset svećica na svojoj životnoj torti razdiru ontološke dileme – zašto im moderna medicina nije omogućila da na javi odsanjaju san Dorijana Greja.

Pristalice teorije zavere tvrde da je kriza srednjih godina savršen autorski koncept hirurgaplastičara u čijim se salama retušira fotografija sa maturskog bala i marketinško „dete iz epruvete” neke farmaceutske laboratorije koja prodaje pilule za večnu mladost ili neki sveti gral mladosti.

Cinici kažu da je kopernikanski obrt u terapiji krize srednjeg doba nastao kada je Šer promenila arhitekturu svog kičmenog stuba, čvrsto rešena da vrati vreme iz svoje istoimene pesme. Gladovanje i iscrpljujuće fizičko vežbanje postalo je imperativ četrdesetogodišnjaka, anoreksija je išetala iz udžbeničke definicije poremećaja ishrane i ustoličena je kao sastavni deo fensi životnog stila, a estetska hirurgija postala je najvažniji mehanizam u navijanju biološkog časovnika unazad. Holivudska fabrika snova, koja diktira imperative lepote i lansira životne trendove, pruža i obilje recepata za borbu protiv datuma iz krštenice, a hit tema sitkoma novog milenijuma postali su četrdesetogodišnjaci koji nisu preležali pubertet i koji se sa vetrenjačama krize srednjeg doba bore u urbanoj „Seks i grad” varijanti ili u ruralnom ambijentu u kome četiri „Očajne domaćice” pokušavaju da nađu smisao naizgled savršeno srećnog života u petoj deceniji.

Stručnjaci objašnjavaju da kriza srednjih godina ima svoja dva lica – muško i žensko. U skici za portret sredovečnog Petra Pana nalazi se muškarac koji na pragu četrdesetih otkriva čari solarijuma i ekstremnih sportova, pustoši butike sa „fensi” garderobom i za svaku novu boru sebe čašćava nekim sportskim kabrioletom sa reprezentativnim brojem „konja” u ergeli haube ili nekim „bornim” vozilom čija je snaga obrnuto srazmerna potenciji vlasnika ključeva.

U kulturi koja na pijedestal stavlja mladost i lepotu, dame „u godinama” kreću u neravnopravnu borbu sa gravitacijom i skazaljkom na vagi, nadajući se da će uz pomoć iscrpljujućeg vežbanja i gladovanja biti konkurencija mladim, savršenim, mišićavim i zategnutim dvadesetogodišnjakinjama, koje iz kataloga osmeha ne moraju da biraju one koji ne ostavljaju bore smejalice.

Zaboravljajući da kozmetika pre svega prodaje nadu a tek potom – kreme, od kojih neke koštaju koliko i letovanje u predsezoni, one ulažu poslednje cente nade u čarobne serume koji peglaju bore i uklanjaju tragove života u prošlom milenijumu. O tržišnoj vrednosti te nade dovoljno govori podatak da je najbogatija žena na planeti – kćerka vlasnika moćnog kozmetičkog brenda. Mislite o tome. Jer vi to zaslužujete!

[objavljeno: 06/04/2008.] / Politika / Tema nedelje