Krivična prijava protiv Mrkonjića

NOVA VAROŠ – Protiv potpredsednika Skupšine Srbije Milutina Mrkonjića (65) u Novoj Varoši pokrenut je krivični postupak, zbog osnovane sumnje da je 12. avgusta, na magistrali kod ovog grada izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su povređene tri osobe. Potpredsednik Skupštine Srbije pre tri dana dostavio je tužilaštvu u Novoj Varoši pisanu izjavu da se tokom krivičnog postupka neće pozivati na poslanički imunitet.Mrkonjić je tog dana, vozeći „mercedes“ iz pravca Užica, par kilometara ispred Nove Varoši, u jednoj krivini skrenuo na levu stranu puta i udario u „jugo“ užičke registracije, u kome su teško povređeni Velimir (51) i Slavojka (45) Šopalović iz Mačkata, a njihova ćerka Tanja (18) zadobila je lakše povrede.

Krivičnu prijavu protiv Mrkonjića podnela je saobraćajna policija, a zahtev za sprovođenje istrage LJubiša Dragašević, javni tužilac u Novoj Varoši. Odmah pošto je podneo izjavu da se neće pozivati na poslanički imunitet, Mrkonjića je saslušao istražni sudija Opštinskog suda u Novoj Varoši Radenko Zečević, koji je doneo rešenje o sprovođenju istrage, zbog sumnje da je Mrkonjić počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Prema rečima tužioca Dragaševića, za to krivično delo zaprećena je kazna do četiri godine zatvora, a uz određene olakšavajuće okolnosti može biti izrečena i novčana ili uslovna kazna. Uz ovo, okrivljenom može biti izrečena i kazna zabrane upravljanja motornim vozilom od tri meseca do pet godina.

Nesreća kod Nove Varoši dogodila se u ranim večernjim satima 12. avgusta, kada je vozilo kojim je upravljao Mrkonjić iz neutvrđenih razloga prešlo na levu stranu puta i direktno udarilo u „jugo“ koji je dolazio iz pravca Nove Varoši. Posle žestokog udara, „jugo“ je ostao da visi na bankini, nad strminom dugom par stotina metara. Teško povređeni Velimir Šopalović posle udesa ispričao je da mu je odmah posle sudara prišao Mrkonjić i priznao da je kriv za udes, uz obećanje da će snositi sve troškove lečenja povređenih supružnika i popravke oštećenih kola.

Prema rečima tužioca Dragaševića, rezultati analiza obavljenih posle udesa pokazali su da u krvi Mrkonjića i Šopalovića nije bilo alkohola, a tehnički pregled pokazao je da na vozilima nije bilo nedostataka koji bi poremetili stabilno upravljanje.