Krivi smo mi …

Lepo je „panonski mornar“ napisao i pevao.

O nisu krivci primitivci što su pokupili mast
korov nikne digod stigne, ma svaka njima čast

Krivi smo mi

Otkud svi ti paraziti što su nam zagustili
nemoj stari moj, krivi smo mi što smo ih pustili

………………….

Iako mu nikad neću oprostiti onu „ispalu“ posle bazelskog koncerta 2006 , kad je zbris’o pod gomilom nekih izgovora i ostavio me bez najavljenog intervjua, čovek je odavno locirao neke procese našeg podneblja. Šteta što su ti procesi počeli da se ponavljaju … a nije trebalo.

U stvari osnova na kojoj je gradio pesmicu i poslao nam je „na usvajanje“ odiše nekim našim domaćim vaspitanjem, Pravolsavljem, kulturom i još svačim – nečim ( izvedeno iz čuvene Čankove „mi smo- svi smo“) pa apsolutno ili sto posto akceptiram da za sve što nam se desi treba prvo optužiti sebe. Pa naravno.

Zašto ja sada o ovome pričam?

LJudi, smučilo mi se. Smučili su mi se oni što nas vraćaju u devedesete, njihovi kohabitacioni mutanti i njihove sluge a najviše su mi se smučili oni kojima sam najviše verovao. Ne mogu da verujem i prihvatim da se sve to ipak dešava i da će se po svemu sudeći dešavati ko zna do kada. A ko je kriv.

Kriv je jadan narod, polupismen ili nepismen- svejedno, zato što širinom svojih ipak uskih shvatanja nije uspeo da locira ništa pozitvno u poslednjih deset godina pa je po našoj čuvenoj „e baš oću -za inat“ birao nekog ko za raziku od onih „pravih“ ima za njih i poneku lepu reč, koliko god to bilo laž i prevara.

Znam reći će neko da je plata bila onda … a sad je … i kako su devizne rezerve …. i kako je ovo ovako a ono onako ali džaba im trud kad to do 80 % stanovništva nije ni stiglo čak ni kao informacija a cene su u Srbiji odavno probile čak i evropske …. a i taj narod je deo nas pa kakav je takav je- naš je. Ne znam kako će nas neko sa strane poštovati kad vidi koliko se sami medjusobno poštujemo ali to je već stvar neke dublje anilize na nivo nekih koje poznajem i koji su napredni, uporni, nepokolebljivi i neustrašivi ali samo toliko koliko im se ukaže prilika da nekoga popljuju ili kompromituju a to nje lepo, nije lepo nikako. Oni grade svoje jadne i prazne političke karijere u pralelnom svetu sa startnom iluzijom u kojoj je preduslov uspešnog javnog nastupa neuspeh i nesreća i neznanje drugih. Junački baš.

Sve dok se tom pogrešno orijantisanom narodu bude pristupalo sa otvorenim neprijateljstvom, sve dok ih budemo nazivali fašistima, prostacima ili probisvetima (bez ikakve namere da one kojih zaludjuju rehabilitujem-daleko bilo), oni koju su krivi a kažu da nije tako, će biti u velikom problemu koji će teško objasniti civilizovanom svetu.

Biračko telo (šta god da to znači) je dovelo u sred’ proevropske Srbije i u njen glavni grad na vlast one koji nisu Evropi po volji a možda će se i to modifikovati u hodu, a dok je to ipak tako …. Man’te se ljudi demokratije i prihvatimo se nečeg pametnijeg. Očigledno nam to ne ide a i da nam ide -šta vredi kada se mi ionako ništa ne pitamo.