Košarkaški kamp „SAVAČA“ trideset godina kasnije

Sinoć ste gledali košarkaše protiv Turaka. Talenat, upornost, hrabrost i odlučnost su odlike koje su sve košarkaške ekipe sa regiona dovele do velikih uspeha i u sam vrh evropske i svetske košarke, …. a gde je to počelo i kako. Gde se počelo sa sistemtsdkim radom, selekcijom i pripremema mladih talentovanih košarkaša i gde su rođeni talanti poput Divca, Danilovića, Đorđevića, Dabića i ostalih?  To se desilo u Košarkaškom kampu na Savači pored Borskog jezera, pre skoro trideset godina odakle su mnogi mladi zaljubljenici košarke krenuli u svet do zvezdanih visina pa i do NBA, koji danas deluje nekako tužno i zaboravljeno.

Nema više klinaca malo većih od košarkaške lopte koji su od jutra trčali, vežbali i jedva uspevali da dobace loptu kroz obruč. Nema trenera i radoznalih devojčica koje su po čitav dan iz prikrajka merkale starije momke koji su iz Beograda i drugig gradova bivše Jugoslavije došli da uče i nauče kako se postaje šampion. Sada su ti momci širom sveta uspešni i trofejni treneri, menadžeri a poneko od njih još uvek i zaigra. Tu je sa Pati koji se trudi da kam bude uredan i spreman za retke posetioce koje put nanese. Priča o košarkaškom kampu na Savači pored Bora , nedaleko od Borskog jezera je ostala da živi jedino u Čuturinoj pesmi.

Hvala Nikola. Njemu i svima koji će se možda setiti svojih prvih košarkaških koraka- par fotosa sadašnjeg izgleda odmarališta i sportskog kampa „Savača“ pored Bora.

2 Komentara