Karlos Augusto Alves Santana

Karlos Augusto Alves Santana ( Carlos Augusto Alves Santana), (rođen 20. jula 1947.), poznat kao Karlos Santana ili samo Santana, je muzičar američkog „Latino roka“ i gitarista, rodom iz Meksika. Dobitnik je Gremi nagrade.

Postao je slavan kasnih 1960. godina i ranih 1970. sa svojom grupom, Santana Bluz Bend ( Santana Blues Band), koji su se najčešće pojavljivali pod nazivom „Santana“ i koji su stvorili veoma uspešnu mešavinu salse, roka, bluza i džeza. Njihov zvuk obeležen je Santaninom, često veoma visokom i čistom gitarskom linijom koja je u kontrastu sa latinoameričkim instrumentacijama na dairama i kongama. Santana je nastavio da radi na ovaj način tokom sledećih decenija, a doživeo je
iznenadnu reafirmaciju svoje popularnosti u kasnim 1990. godinama.

santanajpg.jpg

Procenjuje se da je tokom svoje karijere on prodao oko 80 miliona albuma širom sveta.

Santana je rođen u Autlanu de Navaro ( Autlán de Navarro), Halisko ( Jalisco), Meksiko. Veoma rano je razvio interes za muziku, uzimajući časove violine već od pete godine života. Santanina životna veza sa gitarom, instrumentom koji će od njega načiniti muzičku ikonu, započela je nekoliko godina kasnije, kada se njegova porodica preselila u Tihuanu (Tijuana). On se trudio da imitira svoje gitarske heroje kojima je bio fasciniran , kao što su Džon Li Huker (John Lee Hooker, Ti Bun Voker (T. Bone Walker) i Bi Bi King ( B.B. King), koje je slušao sa američkih radio stanica raspoređenih duž meksičko-američke granice. U 1961. godini Santana je uspeo i sam da se preseli iz Meksika u Sjedinjene američke države u grad San Francisko.

Malo muzike >>