https://forum.krstarica.com/threads/vucic-srbija-postaje-ekonomski-tigar.747373/page-5

Kako da Srbija postane „tigar“

3. jul 2006. | 09:20 | Izvor: B92
Beograd — Privreda Srbije bi za deset godina mogla da postane ekonomski tigar na Balkanu, kada bi sledila primer Irske.

Irska je poslednje dve decenije dospela u red najbogatijih zemalja sveta. Značajnu ulogu u razvoju Irske odigrala su mala i srednja preduzeća. Njihov razvoj podržala je Evropska unija, koja sada ulaže novac i u Srbiju.

U Srbiji ima oko 300.000 malih i srednjih preduzeća. Vlasnik pekare i i predsednik udruženja preduzetnika Dragomir Rakić kaže da se u poslednje vreme otvara veliki broj novih malih preduzeća u Srbiji, ali da se istovremeno mnoga preduzeća gase.

„Propisi nam variraju, vi nikada ne znate šta nas čeka. Troškovi su enormno narasli, posla nema, ti troškovi od posla ne mogu da se namire tako da je prihod svih zanatlija ili preduzetnika dosta mali. Procentualno učestvuje sa 10 odsto prometa, što je vrlo riskantno. Vi ćete za čas izgubiti tih 10 odsto i raditi u minusu“, kaže Dragomir Rakić.

Slične probleme imali su preduzetnici u Irskoj. Privreda je bila trećerazredna, preduzeća su nestajala, a štrajkovi bili svakodnevni. Sada se o toj zemlji govori kao o evropskom ekonomskom tigru, pre svega zbog razvoja malih i srednjih preduzeća. U Irskoj, 98 odsto preduzeća su baš ta mala. Situacija se promenila kad su Vlada, sindikati i privrednici počeli zajedno da rade. Niski porezi na dobit preuzeća, sigurnost ulaganja i obrazovana radna snaga omogućili su da Irska postane jedna od najuspešnijih evropskih privreda.

Predsednik udruženja malih i srednjih preduzeća u Irskoj Mark Filding nedelju dana je razgovarao sa preduzetnicima i vlastima u Srbiji i ukazao šta je potrebno da Srbija postane Irska. „Pomagali smo bespovratnim sredstvima. Davali smo ih i malim i srednjim preduzećima i velikim stranim kompanijama. Postojali su preduzetnički odbori u opštinama i preko njih se vršila obuka za radnike i davala finansijska pomoć. Bitno je bilo što je u Irsku došao strani kapital i mnoga mala i srednja preduzeća su postala uspešna radeći poslove za multinacionalne kompanije“, kaže Filding.

Evropska unija veruje da bi sledeći Irsku, i Srbija od male mace mogla da postane tigar. Zbog toga Evropska agencija za rekonstrukciju sprovodi program za razvoj preduzeća i preduzetništva u Srbiji. „Pored podrške i savetovanja koje nudimo malim i srednjim preduzećima, dajemo bespovratna sredstva od dva miliona evra. Tu pomoć dobiće oko 20-30 preduzeća u narednoj godini“, kaže Dejvid Miler, lider Programa za razvoj preduzetništva EAR-a.

Procene su da bi privreda u Srbiji za pet do deset godina mogla potpuno da se promeni ako vlast bude slušala i pomagala male privrednike.

3 Komentara