Izložena mumija Tutankamona

Telo dečaka faraona prvi put predstavljeno javnosti u Egiptu…

mumija.jpg

Egipatski zvaničnici su juče prvi put javno prikazali restauriranu mumiju faraona Tutankamona, 85 godina pošto ju je u grobnici u Dolini kraljeva, u Luksoru, otkrio britanski arheolog Hauard Karter. Turisti će od danas moći da razgledaju mumiju.

MISTERIJA – Zahi Havas, šef egipatskog ureda za antikvitete, izjavio je da su stručnjaci restauraciju teško oštećene mumije počeli pre više od dve godine, pošto je nakratko bila izneta iz sarkofaga i stavljena u skener radi ispitivanja. Najveći deo tela je polomljen na 18 komada, za koje je Havas rekao da su izgledali kao kamenje koje je oštećeno kad je Karter otkrio mumiju, izvadio je iz grobnice i na silu pokušao da skine čuvenu zlatnu posmrtnu masku.
Havas je naveo da opstanku mumije sada prete moderni fenomeni kao što je masovni turizam. Svakog meseca na hiljade turista obiđe podzemnu grobnicu.
– Vlaga i toplota koju stvaraju ljudi koji ulaze u grobnicu i njihovo disanje pretvoriće mumiju u prah. Jedino što je bilo u dobrom stanju je lice. Moramo da sačuvamo to lice – kazao je on.
Misterija koja okružuje dečaka-faraona i njegovu raskošnu grobnicu ne prestaje da privlači pažnju ljubitelja arheologije od kad je Karter 4. novembra 1922. godine otkrio skrivenu grobnicu i njeno zapanjujuće blago. U želji da reše misterije oko Tutankamona, stručnjaci su 2005. godine mumiju izvadili iz grobnice i na 15 minuta stavili u portabl-skener, kako bi dobili trodimenzionalnu sliku. To su bili prvi snimci te vrste načinjeni na toj mumiji. Analiza je odbacila teoriju da je mladi vladar surovo ubijen, ali nije razrešila tajnu od čega je umro oko 1323. godine pre nove ere.
Za razliku od mnogih drugih egipatskih kraljevskih mumija izloženih po muzejima širom sveta, Tutankamonova mumija će ostati zauvek u grobu, potvrdio je Havas.