Intenzivno jačanje civilnog sektora

USAID i Institut za održive zajednice (ISC) intenzivno rade na jačanju civilnog sektora u Srbiji, na pomoći organizacijama građanskog društva da efikasnije dopru do građana, ali i da intenzivnije učestvuju u rešavanju zajedničkih problema i ojačaju građanski aktivizam. Suočeni sa sve većim mogućnostima, popularnošću i efikasnosti dršutvenih mreža (interneta uopšte) kao nezaobilaznog alata za realizaciju ovih ciljeva – u junu 2011. godine pokrenut je New World program.

Ovaj se program suštinski sastoji od tri grupe aktivnosti kojima je zajedničko da je intrenet osnovni alat, da je društvena korisnost i promena uslova života na bolje cilj, a masovnost mladih ljudi i aktivista uopšte imperativ.

Prva grupa programa odnosi se na aktivnosti koje najkraće možemo opisati kao društveno odgovornu kampanju. Naziv kampanje je NET za bolji svet, a slogan je B-Good. Reč je o saradnji sa MTV Adria stanicom i iskusnim I naprednim korisnicima društvenih mreža koji su kao tehnička podšrka poznatim ličnostima odlučili da se stave u službu društvenog aktivizma. Četiri poznate ličnosti iz Srbije (Vlade Divac, Katarina Vučetić, DJ Marko i Slobodan Mićalović) opredelili su se za po jednu građansku inicijativu koju oličava po jedna organizacija i u periodu od tri meseca intenzivno će raditi na promovisanju ovih inicijativa u javnosti, ali naročito koristeci Facebook i Twitter kao alate. Oni su snimili TV spotove kojima pozivaju gradjane da reaguju i da se priključe, a brojnim javnim dogadjajima animiraće i ostale da ovu akciju prepoznaju kao svoju.

Ova grupa aktivnosti direktno promoviše načine korišćenja tradicionalnog medija (kakav je televizija) i interneta (kakve su dršutvene mreže), a s ciljem ostavrenja boljitka u zajednici. Ključna poruka je da se ovim aktivnostima pruza mogucnost da se učini nešto od koristi za društvo, da se konkretno pomogne drugima, da se oseti zadovoljstvo deljenja energije, entuzijazma i realne pomoći sa sličnima sebi. New World program spaja pojedinca i organizacije preko interneta sa onima kojima je pomoc potrebna.

Ovaj program u tome vidi nenadmašivi doprinos modernom solidarnom gradjanskom aktivizmu, kakav se i do sada pojavljivao, ali u izolovanim sredinama i kratkog daha. U dugoročnosti i opstem prihvatanju interneta kao zvanično neophodnog alata u obezbeđivanju daljeg društvenog napretka – New World program vidi svoju misiju.

Druga grupa aktivnosti New World programa praktičnog je karaktera i već daje odlične rezultate. Reč je o projektu napredne obuke predstavika vise od 30 organizacija iz Srbije u koriscneju internet alata u svrhe prikupljanja sredstava, pozicioniranja u javnosti, podrške aktivizmu, umrežavanju, razmeni iskustava…

Ovaj deo aktivnosti pod nazivom Umrežavanje realizuju vrhunski stručnjaci i predavači koje je za potrebe projekta okupila beogradska agencija McCann Ericsson. Odziv organizacija, nivo predavanja i rezultati koji su (a u tome I jeste čar interneta) vidljivi još tokom držanja obuke jer učesnici imaju on-line pristup svetskoj mreži na kojoj odmah mogu da se “okušaju” u novim znanjima i tehnikama – svedoče o opravdanosti rada na ovom projektu.

Posebno važan segment Umrezavanja jeste ciljana obuka u smislu efikasnog korišćenja novih alata za račun pomoći deci ulice, siromašnim, osobama sa invaliditetom, izbeglicama i raselejnim licima… Od svih učesnika očekujemo realizaciju po jedne društveno odgovorne  kampanje koja ce se oslanjati na efikasnu, profesionalnu i svrsishodnu upotrebu novih medija u te svrhe.

Treca grupa ovog važnog programa jeste zbir specifičnih sinergija (objedinjavanja) alata, znanja, veština, iskustva I mogućnosti zarad uticaja na to da Srbija postane kompletnije, odgovornije, aktivnije i otvorenije drustvo.

ISC jasno vidi put kojim će aktiviste i organizacije posavetovati, neke od njih obučiti, ali svakako svima koji su rasoloženi povezati i pokušati da pomogne da problemi koje svi delimo (siromaštvo, bolest, nepravda, zatvorenost, nedemokrativčnost, netolerancija) ne ostanu utvrđeni u sredinama u kojima neki od nas žive i rade, već da zajedničkim “napadnemo” na ove probleme zaljuljamo ih u korenu i takodje zajednicki učestvujemo u njihovom rešavanju na način koji sve nas uverava da smo na dobrom putu koji donosi rešenja u skladu sa potrebama i interesima većine.

Demokratičnost ovog nastojanja i svakodnevno dokazivanje rezultata takvog nastupa u praksi – daju nam energije za dalji nastavak i učešće u svim novim inicijativama.

 

Autor:

Srdjan Staletović | Communications Specialist
Institute for Sustainable Communities