Harmonija

Da smo bili i da jesmo u harmoniji sa svetom, pojanje pravoslavnih manastira na Kosovu ne bi bilo uz prisustvo tenkova.

Zoran Hristić
[objavljeno: 29.02.2008. – Politika

„Proučavajući muziku, čovek razume princip upravljanja i tako je u potpunosti spreman da bude vladar. Muzika uspostavlja harmoniju među zvucima jedne zemlje”. (Konfučije, 551–479. godine pre Hrista, a ne kako su komunisti izbegavajući pomen na Hrista izmislili izraz „pre i posle nove ere”.)

Ne uvažavajući sopstvene zakone harmonije, na kojima počiva društvo u rešavanju gorućih problema,uvučeni smo u disharmoniju sveta, u silu kao jedino merilo jačih.Postali smo disharmonična zemlja leleka, ubistava, bede, kriminala, samorazaranja i političara odvojenih kosovskim paravanom i gluvom sobom u kojoj se ne čuje vapaj loše živućeg naroda. Nametnuli su nam zemlju u kojoj računica visi naglavačke, pa je tako sedam odsto biračkog tela veće od 49 ili 52procenta!? „Sedamo odsto” poglavara disharmonično dere grlo izgovarajući,očigledno tuđe, prepoznatljive rečenice u nameri da „miševe” istera iz rupe.Da li je to poziv na deratizaciju sopstvenog naroda? Srbija je zemlja u kojoj živi veliki deo nedovoljno prosvećenog stanovništva pogodnog za manipulaciju. Umesto prosvete, profitabilnija je politika, a umesto pameti pogodniji je neprosvećeni poltron na mestu prosvećenosti.

Deo srpske intelektualne „elite” raspamećuje i sluđuje Srbe patosarskom retorikom o Kosovu. Nisam pronašao toplu vodu ako smatram da se pred našim očima zemlja Srbija decenijama raspada do vica o beogradskom pašaluku.Taj vic nas polako ili brzo uvodi u stvarnost. Imam utisak da će nas nacionalistički poguban autizam još više odvojiti od sveta. Pošto nam „sole pamet” o lošem i dobrom svetu neka objasne kakav smo mi svet. Mislim da nismo nikakav, jer smo ponosito van svakog sveta sa tendencijom proizvodnje sopstvenih bukagija.

Da smo bili i da jesmo u harmoniji sa svetom, pojanje pravoslavnih manastira na Kosovu ne bi bilo uz prisustvo tenkova nego uz nas i na našoj teritoriji. Saživeli smo se sa tragedijama koje su nas snašle. Nemoćni prizivamo Boga, mitingujemo o sopstvenoj propasti i na sopstvenu propast.

Desanka Maksimović je vidovito i davno spevala pesmu „Gračanica”. Da li smo je pročitali?