Grupa “Kal”

Grupa “Kal” je na WOMEKS-u ( svetski sajam world muzike) postigla zapažen uspeh kao i spotovima “Dich tu kava” i “Komedija”, uradjenih sa Rambom, i visoko kotirana na top listama world music. Vodja grupe je Dragan Ristić.

stil

Grupa postoji od 1997.godine kao duo, prvo pod imenom “Violeta i KAL”.1999 grupa “Kal” je odlazi u Mađarsku, u Budimpeštu, gde se Ristic bavio pozorišnom režijom. 2002 vraća se u Beograd, i tada je nastala grupa KAL u sadašnjem sastavu.

Bendovi obično dobru atmosferu postižu korektnom svirkom ili scenskim nastupom.medjutim Kal poseduje oba kvaliteta i po rečima vodje grupe “ima misiju da inkorporira savremenu romsku muziku u srpske i evropske kulturne trendove.”
Šta je u stvari značenje reči KAL?
KAL je po objašnjenju Ristića, u grčkoj mitologiji jedanaestogodišnji dečak koji je želeo da postane kovač. Puno se trudio, i uspeo da nadmaši svog učitelja. Iz sujete, učitelj ga je odveo na vrh jedne planine, i gurnuo ga. Kal je vaskrsao posle četrdeset dana… Kal znači dobar, ispravan put. U romskom jeziku, kal znaci crno. U nekim dijalektima, kal znaci budućnost, a u nekim indijskim dijalektima, reč kal znači istina.

Radio Mish je u nekloliko navrata obaveštavao o nastupima ovog nesvakidašnje kvalitetniog i perspektivnog benda.

2 Komentara