Golubovi

1265. – Rođen je najveći italijanski pesnik – Dante Aligijeri. Njegovo najznačajnije delo je „Božanstvena komedija“, u kom na više mesta pominje i naš narod, naše krajeve i srpskog kralja Milutina. Ostala dela: „Novi život“ (autobiografija u kojoj opisuje svoju ljubav prema Beatriče), „Gozba“, „O narodnom govoru“…

1502. – Kolumbo je isplovio iz Španije na svoje četvrto i poslednje putovanje u Novi svet.

1901. – U Beogradu je radi ostvarenja narodnog ideala – ujedinjenja srpstva – osnovana tajna organizacija „Ujedinjenje ili smrt“, kasnije nazvana „Crna ruka“, čije su vođe bili Dragutin Dimitrijević Apis, Ilija Radivojević i Bogdan Radenković. Organizacija je predviđala upotrebu nasilja u rušenju Otomanske imperije i Austrougarske.

1945. – Potpisivanjem akta o bezuslovnoj kapitulaciji Nemačke u razrušenom Berlinu, zvanično je završen Drugi svetski rat. Tekst o bezuslovnoj kapitualciji potpisali su feldmaršal Vilhem Kajtel, general Hans Jirgen Štumpf i admiral Hans Georg fon Frideburg, a sa savezničke strane ruski maršal Georgij Žukov i saveznički general Artur Teder. Tim činom okončan je najstrašniji ratni sukob u istoriji čovečanstva u kojem je učestvovala 61 zemlja sa ukupno 2,1 milijardom stanovnika ili 96% svetskog stanovništva. Ratni vihor je odneo oko 50 miliona života, od kojih su oko 30 miliona bili civili. Samo u nacističkim logorima, umoreno je oko 12 miliona ljudi. Materijalna razaranja su nemerljiva.

______________________________________________

Počelo je izborna tišina, ekrani naših TV prijemnika se još uvek puše od siline kojom su u njih trpali sve i svašta i sad opušteno čekamo taj odlučujući dan. Ponovo ćemo se lepo doterati namirisati, pažljivo odabrati vreme našeg pristupa biračkom mestu, poneti neku svoju olovku ili penkalo i ponosno potpisati birački spisak ubedjeni po ko zna koji put da nešto možemo svojim glasom promeniti.

Izaći ćemo otići u šetnju, možda negde na piće sa svojim ukućanima ili prijateljima pa onda kući gde ćemo do kasno u noć pratiti izveštaje, procente i stručnjake koji će nam davati nadu ili nas apsolutno razočarati svojim procenama ili očekivanjima.

Naravno doći će pobednici i do šampanjca i pristojne i rezervisane čestitke protivničkom taboru ali tad ćemo već biti preumorni za razmišljanje i od svega …. Da li je uopšte normalno razmišljati o tome da li će se ijedno jedino obećanje iz kampanje ispuniti ili to već sad svi znamo.

Danas 09. maj je dan pobede iz kalemegdanskog parka su odjeknuli plotuni počasne paljbe a – golubovi? Golubova se niko nije setio.

Siguran sam da ih je ovog jutra bilo ali ne onih letećih koji simbolizuju mir i slobodu …. ti drugi gasoviti se nekako više slažu sa aktuelnom situacijom …. nekako asociraju na politiku naše vlade u proteklom periodu, izjave ministara, ponašanjem nekih visokih funkcionera i njihovih tajkuna.

Srećno vam bilo ….