Globalne prevare

globalno1108Godine krize, ali pre svega godine nerada i neodgovornosti. Godine  začuđujućih marketinških dostignuća u prodaji, plasmanu i kotizaciji apsolutno bezvrednih proizvoda i njihovih proizvođača.

Za samo 5 sekundi genijelno smišljene i sročene informacije poverovaćemo – bez  razmišljanja, bezrezervno i za sva vremena. Neki od nas će taj lični impresum „pustiti“ i do samog gentskog koda svojim potomcima oduševljeni i zablenuti u nadograđeno, idealizovano i neobjektivno a ponekad i sasvim podlo servirano – poput šoljice čaja“presvučene“ sa nekoliko kapi  ricinusovog ulja. Treba li uopšte razmišljati o verodostojnosti prikazanog (rečenog) kad se vidi i oseti taj ulickani, skupoceni i besprekorni sklad, koji se graniči sa samim snom ili najneverovatnijim fantazijama jednog prosečno obrazovanog i inteligentnog ljudskog bića.

U polusnu  svakodnevnog mentalnog dopinga kojem smo svakodnevno izloženi recimo na lokalnom nivou i ne obraćamoo pažnju na ortodoksne gluposti kao na primer na vesti da je  „dinar danas ojačao za 0,07 posto“,   ili da je „prozvodnja povećana za 2,5 procenata  u odnosno na isti period prošle godine ….“ i slično,  ali u nekom deliću naših memorijijskih pregradaka ipak ostaju urezane ključne reči „dinar ojačao“ ili  „proizvodnja povećana“.  Mnogo je primera i ne bih Vas  njima častio jer bi me bilo i pomalo sramota tolike količine nelogičnosti ali to tako ide i to već dugi niz godina. Eto dragi moji od pamtiveka je najbitnija „prporuka“ i bez nje se ne kupuje, ne zapošljava , ne putuje a  i sklapanje brakova bi bilo (osim u Kini)  u ozbiljnoj krizi kao i čitavo čovečanstvo da nije marktinga u bilom kom svom istorijskom obliku.

Desi se da poneko, odvažan i izuzetne mentalne snage, ostavi na tren po strani svakodnevne probleme i brige i krene da raspravlja, pokušavajući da razume, ali i svoje zaključke prenese nama nemoćnim posmatračima kako bi bolje razumeli svu tu mašineriju koja je u suštini ništa drugo nego velika prevara, ali brzo odustane ili razočaran ili pod pritiskom drugih i važnijih obaveza. Tako nam godinama promiču nelogičnosti i umešno smišljene i dugotrajno projektovane prevare a da toga i nismo svesni.

Mislim da Vam je sasvim jasno čemu sve to treba da posluži kao i da je to mašinerija koja lomi usitnjava i daje odlične predispozicije za nadgledanje i upravljanje velikom masom i prostorom međutim  nisam siguran da će to još dugo potrajati jer osnovni i izvorni oblik marketinga koji su davno patentirali nenormalni, uvek neopisivo ludi i bezobrazni a na trenutke i poludivlji balkanci sa nazivom „marketing od uva do uva“ može da završi posao i to smo već bezbroj puta dokazali.

Svaki džukac luatlica u „mom selu“ zna da ameri štite ljudska prava i mir u Svetu, kršenjem istih i ratovanjem gde je god to moguće, da se svaki  Žabar kune u porodicu i ženu  a vara je na svakom drugom krevetu, da su uredni i precizni Nemci, skloni aljkavom i neurednom privatnom životu, a da su Kinezi iako toliko ugnjetavani i mučeni najmnogoljudnija nacija na Svetu …

E pa toliko do mene. Ako moram da Vas slušam, ne moram više baš sve da Vam verujem.