Genije u Nišu i Beogradu

Prvi put u Srbiji izložba kompletnih skica i mašina Leonarda da Vinčija

leonardo.jpg

Izložba svih 60 postojećih „mašina“ napravljenih po nacrtima Leonarda da Vinčija, kao i fotokopije njihovih skica, koje ne smeju da budu iznesene iz Da Vinčijeve Galerije u Firenci, biće priređena početkom maja 2008. u Nišu, a zatim u Beogradu. Kompletnu izložbu Da Vinčijevih eksponata, napravljenih po originalnim nacrtima, i uz korišćenje materijala i tehnologije iz njegovog vremena, Srbija će videti prvi put zahvaljujući organizatoru, Niš Art Fondaciji (NAF) i finansijskoj podršci multinacionalne kompanije Filip Moris internešnal i DIN Filip Moris, saopštili su juče osnivači NAF.
– Ovakva izložba priređena je prvi put 2006. u Firenci, a kasnije su njeni segmenti, odnosno izvestan broj eksponata, izlagani u Čikagu, Atini i Sofiji… Na ovoj Da Vinčijevoj izložbi u Srbiji prvi put će biti izloženi svi eksponati koji su dosad mogli da se vide isključivo u Galeriji Leonarda da Vinčija u Firenci. Uz Da Vinčijeve mašine, uspeli smo da dobijemo pravo na izlaganje fotokopija njihovih skica, kao i da nakon izložbe napravimo knjigu, što je takođe retkost. Izložba će trajati po 45 dana u Nišu i Beogradu. Biće sramota za Srbiju u koliko je ne vidi bar deset odsto građana i škola. Ako Leonardo ne može da probudi Srbiju, ne znam ko to može – rekao je Radovan Lale Đurić, slikar koji živi i radi u Njujorku i koji je idejni tvorac NAF i ovakve izložbe.
Jedan od osnivača Fondacije, Jovan Ćirilov dodao je da „ima veliku tremu u dodiru sa genijem, posle toliko vekova“. On je precizirao da će posetioci moći da vide Da Vinčijeve prototipove helikoptera, paraglajdera, automobila, topova i katapultova i ostalih mehaničkih konstrukcija koje i danas zadivljuju nauku. Neda Arnerić je kazala da je ovakvu izložbu bilo izuzetno teško dobiti, a direktor DIN Filip Moris, Skip Bornhuter dodao da je kompanija sa velikim zadovoljstvom finansijski podržala i ovu „kulturnu misiju“ NAF, pošto je iskreno opredeljena da pomogne ekonomski i kulturni razvoj Niša, kako bi dobio „zasluženo mesto u Srbiji i Evropi“.
Prema rečima organizatora, izložba „Leonardovi kodovi i mašine“ košta „veoma mnogo“, ali su sva sredstva za prava, organizaciju i obezbedjenje izložbe izdvojili Filip Moris Internešnal, DIN Filip Moris i sam slikar Radovan Đurić. Izložba će biti otvorena u Galeriji NAF u DIN Filip Moris, najverovatnije 7. maja, a postoji mogućnost da je posetioci vide 24 sata dnevno. U toku juna biće preseljena u Galeriju DIN u Tošinom bunaru u Beogradu.

Z. Miladinović /DANAS