Gde smo ono stali? Sve je relativno

DANAS (09.08.) bi mogao biti veliki dan za sve poštovaoce državnog suvereniteta širom zemaljske kugle, dan u kome bi se u gotovo svim većim svetskim gradovima razvijenih demokratskih zemalja mogli održavati mitinzi podrške gruzijskoj državi i njenom predsedniku Mihailu Sakašviliju.

Centralni miting podrške u Vašingtonu, a pod međunarodno prihvaćenim sloganom „Osetija je Gruzija“, mesto je na kome će, tokom brojnih govora vatrenih pristalica suvereniteta Gruzije, možda biti upućen poziv međunarodnoj zajednici, a posebno ruskim zvaničnicima, da se samo poštovanjem međunarodnog prava može očuvati stabilan poredak i mir u svetu. Američki predsednik Džordž Buš će poseban akcenat u svom govoru staviti na osudu ruske podrške lažnoj državi Južnoj Osetiji, dok će državni sekretar Kondoliza Rajs ukazati na rusko kršenje svih relevantnih rezolucija Ujedinjenih nacija, a koje je nastalo kada su dosadašnje mirovne trupe zamenjene nelegitimnim i nelegalnim jedinicama ruske armije.

NEKADAŠNJI zamenik državnog sekretara SAD za spoljne poslove i specijalni izaslanik za Balkan Ričard Holbruk će, u svom obraćanju demonstrantima na ovom mitingu, posebno osuditi separatističke pobunjenike iz Južne Osetije i tražiti da se njihove vođe, zbog etničkog čišćenja i zločina nad ne-osetijskim stanovništvom, predaju u ruke međunarodnoj pravdi. Miting u Vašingtonu, na kome će govoriti još i Vesli Klark, Vilijam Voker i Medlin Olbrajt, završiće se incidentom u kome će grupa razbesnelih navijača Vašington Vizardsa zapaliti rusku ambasadu. U akciji američke policije protiv huligana biće povređena i novinarka Kristijana Amanpur, kao i američki predsednički kandidat Barak Obama, koga će policija tući pendrekom po leđima dok bude smirivao navijače Vizardsa. Snimak će se moći videti na JuTjubu.

Miting podrške gruzijskoj državi, narodu i predsedniku Sakašviliju biće održan i u Briselu. Glavni govornik na ovom skupu, Havijer Solana, visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost, pojaviće se sa bedžom na kome je nacrtana meta, a u znak solidarnosti sa gruzijskim narodom koji je, kako će istaći u Solaninom govoru, „izložen divljačkim i od UN neautorizovanim vazdušnim napadima ruskih oružanih snaga“.

HAVIJER Solana će apelovati na ruske vlasti da prekinu sa ovim nelegalnim bombardovanjem jedne suverene države, sa nepotrebnim i necivilizovanim uništavanjem mostova, bolnica, fabrika i televizijskih tornjeva. Na kraju svog govora na briselskom mitingu „Osetija je srce Gruzije“ Havijer Solana će pozvati prisutne demonstrante da minutom ćutanja odaju poštu civilnim žrtvama ruskog bombardovanja Gruzije, te da time izraze zgražavanje nad izjavama ruskih zvaničnika – koji ubijene nedužne ljude cinično nazivaju „kolateralnom štetom“.

U nastavku mitinga prisutnima će se obratiti i finski diplomata Marti Ahtisari, sa osudom ruskog plana za Južnu Osetiju, kao i komesar za proširenje EU Oli Ren, koji će posebno osuditi ruske vlastodršce i njihove tajne službe zbog finansiranja i podržavanja gruzijskih opozicionih partija, a zarad smene predsednika Sakašvilija. Ren će posebno ukazati na bahato rusko mešanje u unutrašnju politiku Gruzije, ispoljeno pretećim porukama Moskve da će prekinuti procese približavanja, kao i eventualnu ekonomsku pomoć Tbilisiju, a ukoliko predsednik Sakašvili i dalje bude na vlasti.

Pred demonstrantima na briselskom mitingu govoriće i slovenački ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel, koji će oštro osuditi svaku nameru Južne Osetije da proglasi nezavisnost. Rupel će upozoriti i sve one zemlje, koje imaju nameru da priznaju nezavisnost te nepostojeće države, da time krše međunarodno pravni poredak i da će na taj čin mnoge zemlje EU, predvođene Slovenijom, odgovoriti povlačenjem svojih ambasadora.
Miting, na kome će govoriti i Bernar Kušner, Toni Bler i Gerhard Šreder, završiće se incidentom u kome će navijači briselskog Anderlehta kamenovati prostorije nekih evropskih pro-ruskih partija, a i takođe zapaliti rusku ambasadu, dodatno iznervirani vešću da centralnom mitingu EU nije prisustvovao predsednik Rumunije, koji je otišao u posetu Srbiji.

RUSKI predsednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin osudiće paljenje diplomatskih predstavništava u Vašingtonu i Briselu i pozvati zapadne političare na realističan pristup u rešavanju osetijske krize. U zvaničnom saopštenju ruske vlade ponovo će biti upozorene sve one zemlje koje osuđuju intervenciju ruskih snaga da time, zapravo, samo podržavaju golu vlast kavkaskog kasapina, nacionaliste Sakašvilija, koji je nastavkom svoje pogubne politike stvaranja Velike Gruzije izazvao destabilizaciju celog kavkaskog regiona, stradanje osetijskog naroda i humanitarnu katastrofu nesagledivih razmera.

Većina zemalja članica Ujedinjenih nacija reagovaće danas na uznemirujuće vesti sa južnog Kavkaza, osudom ili podrškom, a u odnosu na to u kakvim su relacijama sa Rusijom ili Gruzijom. Reakcija na ovaj sukob, još neko vreme, neće biti iz Beograda i Prištine, dok se ne usaglasi zajedničko saopštenje.

(Vašington, Brisel, Moskva…
od našeg dopisnika
Alberta Ajnštajna)