Gde smo ono stali? Pismo kad zajedno nismo

Voja Žanetić 31.05.2008 Večernje novosti

Ljubljena moja Koalicijo, jedina i obožavana!
Javili su mi pretužnu vest da se ja, tvoj grad, tvoj najdraži Beograd i ti, Koalicijo moja ljupka, moja nova lepa vlasti, nećemo videti do 14. jula… Četrdeset četiri dana na mom srcu ležaće rana, do početka strasne četvorogodišnje veze u kojoj ćeš me ti, voljena Koalicijo, nežno čuvati od korupcije i kriminala, brižno braniti od javašluka i stameno podržavati u sveopštem progresu i modernizaciji. I kako da prekratim sebi to beskrajno vreme, čime da smirim srce ustreptalo, kojom radošću bolnu moju dušu da zavaram tokom narednih šest predugih nedelja, tokom čitave jedne večnosti koja će proći do dana kad će tvoja većina obasjati demokratskom svetlošću tamu moga privremeno ugašenog parlamenta! O, sudbe klete, o, zle kobi, o, Alimpića, okrutnoga bića!
Ali, ima neke draži ova slatka strepnja, čekanje i strah. Sada svaki moj tender, svaka moja javna nabavka i konkurs za zapošljavanje, svako moje javno preduzeće i sekretarijat, ama sve što u meni vredi, željno čeka tvoj dolazak i nada se svake noći da ćeš u zagrljaj meni doći. Jeste, sreća je lepa samo dok se čeka, pa se sve u meni uzburkalo dok izdaleka volim i želim sva tvoja dela tri – cepaju se (od strasti) fakture i ugovori, gore (od želje) moji dokumenti, pa plamen čeznutljive ljubavi za tobom ne ostavlja više ni traga o tome da je u hodnicima moje administracije nekad boravilo išta sem tebe, o predivna Koalicijo. Jer ti treperiš i kad ovde zvezde gasnu, pošto si izvojevala pobedu, manje ili više jasnu…
Dok čekam da se konačno spojimo, maštam o našoj budućnosti, mila moja. Zamišljam, punog srca, predivne dane koji su pred svima onima koje imamo i volimo nas dvoje. Sanjam, tako, o danu kada će tvoj Krkobabić otvoriti moj BITEF, tvoj Palma moj BEMUS
ili tvoj Mrkonjić moj FEST,  u praznoj sali Sava centra, sedam dana pre roka. Sećajući se tvojih i ne samo tvojih izbornih obećanja čeznem za mostovima koji će na mojim rekama nići, novootvorenim vrtićima po kojima će trčati moji mali sugrađani, novim imenima ulica koje će se s ljubavlju prikucavati na zidove mojih zgrada.
Već vidim kako Ahtisarijeva i Solanina ulica seku Kosovsku (puno ime: ulica Lažne Države Kosovo), u znak poštovanja prema ljudima i teritorijama koji su odlučujuće uticali na ishod izbora. Vidim i kako buduća dugačka i izuvijana ulica Ratka Mladića spaja mnogobrojne zgrade u kojima je on stanovao od Petog Oktobra, te kako već postojeća ulica gospodara Vučića dobija zlatne table, a u skladu sa visinom gradskog budžeta kojim se raspolaže i rukovodi… Sve već vidim, najdraža buduća vlasti moja, jer sam se toga već onoliko nagledao u svojim ranijim, nesavršenim i završenim romansama sa bivšim vlastima i bivšim koalicijama. Daleko im lepa gradska kuća.
I eto, čekam te, jer ti ćeš sigurno doći, a čekaću te i kada žute kiše noći ispune tugom, kako lepo kaže pesnik… I brojaću kioske i kvadrate poslovnog prostora da lakše zaspim, nemiran pred tvoj dolazak, da nekako oči sklopim, ne bi li ih sneno otvorio tek pred ono jutro kad mi ti dođeš, pa ne odeš do kraja mandata… Ljubavi moja, dođi mi već jednom, pa makar republička vlada bila socijalno odgovorna, a ne nacionalna; pa makar svi evropski fondovi odu tamo gde živi Naša Maja, a ne tamo gde će se vratiti Naš Voja; pa makar se ratifikovao (ili makar nebrutalno neratifikovao) SSP uz pomoć SPS; pa makar i novi izbori bili… Dođi mi, Koalicijo, jer nijedne partije ne vladaju same, a do 14. jula makar pomisli na me.
S ljubavlju,
tvoj, do daljnjeg.
Beograd,
voljeni grad

O autoru:

Vojislav Žanetić rođen je 1963. u Beogradu.
Jedan je od urednika i tekstopisaca „Indeksovog radio pozorišta“, a kasnije
scenarista i koscenarista „Indeksovog pozorišta“.
Pisao je kolumne za novine Dnevni Telegraf, Evropljanin i Nin. Autor je
knjige dečijih priča – „Bića o kojima malo znamo“, kao i koscenarista filma
„Potera za Srećkom“.
Dobitnik je nagrada „Branko Ćopić“ za satiru, Nevenove nagrade za dečiju književnost, kao i nekoliko internacionalnih nagrada u oblasti advertajzinga.
Kreativni je direktor i suvlasnik agencije MOSAIC.