Gde smo ono stali? Ožalošćena familija

Voja Žanetić 14.06.2008 Večernje novosti

Dragi naši prijatelji,
S tugom i žalošću u srcu Vam javljamo da je iznenada, ima tome već nekoliko godina, svoj ovozemaljski i politički život napustio naš voljeni Vođa. Time je zauvek prestala njegova borba za nacionalne interese, socijalnu pravdu i domaće i svetske socijalističke integracije, ali je iza njega ostala i naša obaveza da tu borbu nastavimo. Pomen njegovoj duši održaće se po završetku kraćih komemorativnih konsultacija.
Duboko ožalošćeni: njegova mnogobrojna politička familija, penzionisani saborci i voljeni rođak iz Jagodine.
SPS
(Skloni Primanju Saučešća)

* * *

Dragi naši možda budući prijatelji,
Upravo smo, sa nevericom i velikom tugom, primili žalosnu vest da ste pre neku godinu ostali bez svoga Lidera. Pa, zar baš sada, u ovom odsutnom trenutku za Vašu političku grupaciju i našu zemlju u celini – kad smo svi zajedno na korak od dugogodišnjih evropskih integracija koje su trenutno zamrznute – da spoznamo tu bolnu činjenicu? Iznenada saosećajući sa vašim davnim bolom jedino što uspevamo da kažemo jeste da osećanje o nedostajanju lidera i te kako dobro razumemo. Hajdemo, onda, da tu obostranu prazninu što pre popunimo popunjavanjem mnogobrojnih ministarstava, upravnih odbora, agencija i sekretarijata! Imajući u vidu nivo našeg saučestvovanja u vašoj boli, predlažemo da obostrano izlečenje od tuge izvedemo na svim nivoima, od opština i gradova do Socijalističke Internacionale. Nek tiranstvo sruši naša snaga, bezbrojno roblje sad ustaj!
U ime apsolutno svih članova koalicije ZES (Za Ekspresna Saučešća), mnogobrojnih vanpartijskih učesnika u javnom životu, a ako treba i u ime nekih Levljih Demokratskih Partija,
DS
(Duboko Saosećajni)

* * *

Dragi naši verovatno bivši prijatelji,
Izvršili smo pravnu analizu gubitka koji ste imali i zaključili da je naše razumevanje za vašu bol iskazano i dve godine pre no što je vaša partija ostala bez lidera. To smo učinili putem prihvatanja skupštinske podrške vaše partije našoj manjinskoj Vladi. Time bi naše sadašnje saučešće bilo ne samo ponovljeno, nego i neblagovremeno, neutemeljeno i u potpunosti zakasnelo, pa samim tim nismo u mogućnosti da ga na bilo koji način ratifikujemo, a niti da ratifikujemo bilo šta do čega je vama stalo. Sa dubokim žaljenjem konstatujemo da nam vas odavno više nije žao, te da nam je još više žao kad vidimo ko sada žali zajedno sa vama.
Nekad ožalošćeni,
DSS-NS
(Davno Saopštili Saučešće – Nismo Saosećajni)

* * *

Dragi naši davni prijatelji,
Posle konsultacija sa našim liderom, koji, kao što vam je poznato, još uvek nije u zemlji, odbijamo da na bilo koji način saučestvujemo što sa vašom boli, što sa vama. Štaviše, pošto se smatramo jedinim ideološkim naslednicima vašeg lidera, smatramo da saučešće treba da se izjavi nama, a ne vama i održaćemo sopstvenu komemoraciju pokojniku, u prostorijama beogradske gradske skupštine, čim se otvori.
Autentično ožalošćeni,
SRS
(Saučešćem Raspolažemo Samostalno)

* * *

Dragi naši prijatelji,
Zahvaljujemo se na svim poslatim izrazima saučešća, koji su nam pomogli da lakše podnesemo svoj bol i krenemo dalje sa našim političkim životom. Obaveštavamo Vas da ćemo pomen pokojniku održati u prostorijama Vlade Republike Srbije, u predviđenom zakonskom roku, a sigurno mnogo pre Petog Oktobra. Molimo nepozvane da ne dolaze.
Ožalošćena Koalicija