FLOJD, TO SAM JA

Doajen srpskog glumišta otkriva da je moguć njegov povratak u legendarnog „fiću“!

Snimanje dugo iščekivanog filma „Sveti Georgije ubiva aždahu “ konačno će početi početkom jula u filmskom selu Brestovac u srcu Deliblatske peščare. U bez dileme najobimnijem i najskupljem filmskom projektu u Srbiji poslednjih godina (snimanje će koštati oko pet miliona evra!) igraće naša najpriznatija imena, na čelu sa Borom Todorovićem, Lazarom Ristovskim i Draganom Nikolićem, koji je svojevremeno glumio u istoimenoj pozorišnoj predstavi:

– Ružno bi bilo da je Duškovo remek-delo večno ostavljeno u pozorišnoj kutiji. Nadam se da će Duško i reditelj Srđan Dragojević napraviti od drame odličan film, koji će biti prilagodljiv i današnjici. Mada je ovo priča koja je, što se kaže, ipak za sva vremena – rekao nam je Gaga, dodajući da se i dan-danas kaje što je odbio ulogu u Dragojevićevom filmu „Lepa sela lepo gore“.

Šta se dešava sa trećim delom filma „Balkan ekspres“?
– Ima tu raznih nastavaka kao što je „Poslednji krug u Monci 2“ ili „Balkan ekspres 3“ koji čekaju da se snime, ali početak rada na njima neprestano se odlaže. Ono što je meni interesantno, jeste da se pominje i nastavak „Nacionalne klase“. Nije mi ta priča zanimljiva zbog toga što bih bio nosilac glavne uloge već zato što bi se radnja vrtela oko mog, odnosno Flojdovog sina, koji se u životu nije poslužio očevim iskustvom.

– Zato ima isti problem kao što je imao njegov otac – nema dobar auto, a hoće da bude šampion i pita se, kao i ja nekada, da li se to može postići bez para. Pričao sam sa Goranom Markovićem o nastavku Flojda, i on je tu negde na ivici da počne da radi na toj priči, ako već u međuvremenu i nije krenuo u realizaciju iste.

Kako gledate na to što se holivudske producentske kuće odlučuju da snimaju filmove na našim prostorima?
– Ne gledam na to kao da su se nama okrenuli, nego im je snimanje u Srbiji jeftinije u odnosu na bilo koju državu u okruženju. Sa jedne strane, to je po nas dobro, ali sa druge i ne valja. Naša zemlja nema ni pravi filmski studio, šta više reći. I ono što smo imali, uništili smo. No, dobro – neka troše svoje pare ovde, što da ne. (smeh)

Na koji način ćete provesti letnji odmor?
– Pa, kako sam „vodeni“ čovek, reci ću samo – Sava, Dunav i more. Vući ću svoj čamac tamo gde ja budem bio.

ILIJA ĐUKIĆ

IZVOR: KURIR