FinAC

Možda će ovo biti bliže nekoj aktuelnoj političkoj situaciji od moje želje za malo razonode ali ću ipak ispričati. Ne želim da razmišljam koliko će neko biti pametan ili glup pa mi po ovom tekstu odražati patriotsko ili proevropsko predavanje začinjeno svim mogučim namenski izgovorenim preporukama i osudama ujedno, ali jednostavno nisam sposoban da to … sada … sebi prećutim.
Radi se o gospodinu fincu. Finac je uglavnom jedan visok, pretežno plav i do bola uzdržan čovek,… na trenutke pristupačan druželjubiv i ponekad čak vesele prirode. Finac vam nikada neće pokazati ono što zapravo misli o Vama niti će se zanositi bespredmetnim glupostima koje iole zalaze ili sadrže nešto što bi barem u tragovima moglo ličiti na emociju.

On je čovek koji dobro zna šta hoće i više će ceniti vaše poznavanje sportskih uspeha nekog od sportista iz njegove domovine od vas i gomile drugih pored vas, jer je finac patriota što i od vas očekujen pogotovo kad je sam u ulozi učitelja patriotizma. Finac će biti prijatan, učtiv i bezgranično tolerantan i dozvoliti vam bilo šta, dok vas uči šta je belo a šta crno ali vas neće ponuditi čašom vode ukoliko ste žedni niti vas pitati da li ste možda gladni, ukoliko to „podučavanje“ malo potraje. Ne… to ne spada u sferu njegovog intersovanja – to je po njemu Vaš lični problem.

Finac se spušta na jug da bi naučio, shvatio i primenio sve ono što mu je potrebno kako bi mogao da bude priznat u svojoj ledenoj domovini i naravno trudi se da uči od najboljih. Pošto u tamo nema sa kime i zašto da se prepire finac postaje službenik udruženja za ispravljanje krivih Drina , Volgi ili Rajni. Tako dobija šansu da sazna šta su emocije, šta nepravda i kako izgledaju ti krvoloci sa Balkana, i ostali normalni svet, koji plače, viče dere se ili spava po klupama.
Iako ne zna šta treba, i uglavnom ne zna šta misli dok mu ne kažu oni koji su ga poslali, on zna koliko šta košta pa će pokušati da „majke mi“ da vas ubedi ali kad ne uspe, praviće se lud i neće vas uopšte razumeti dok mu objašnjavate gde je i zašto pogrešio. Biće toliko napadno ubedjen da je na vašoj strani i da sve čini za vaše dobro, da vi to nikako nećete primetiti …. jer on je samo jedan dobroćudni …. FinAC – ništa posebno.