Favorit za kupovinu RTB Bora na udaru pravosudja

Mirko Kovač, vlasnik austrijske firme „Atek indastris”, 2000. osuđen na šest meseci uslovno zbog stečaja jedne diskoteke. – Zbog ponovljenog prekršaja, namernog stečaja, preti mu zatvor

Mirko Kovač, vlasnik austrijske kompanije „Atek indastris”, koja je dala najveću ponudu na tenderu za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, na udaru je austrijskog pravosuđa zbog sumnje da je namernim stečajem oštetio mnoge ljude. Konzorcijum „A-tek” koji čine tri kompanije ponudio je 466 miliona dolara za kupovinu imovine Rudarsko-topioničarskog basena Bor pretičući tako konkurenta rusku kompaniju „Strajkfors” u vlasništvu jednog od najbogatijih ljudi na svetu Olega Deripaske čija je ponuda iznosila 370 miliona dolara. Konzorcijum u vlasništvu Mirka Kovača, koji je kod nas u procesu privatizacije pazario subotički „Sever”, ponudom koja je za 96 miliona dolara veća od ruske doveo je u pitanje mnogobrojne spekulacije u ovdašnjoj javnosti da je RTB Bor namenjen i obećan Rusima u zamenu za njihovu podršku za ostanak Kosmeta u granicama Srbije.

Međutim, poslovna prošlost gospodina Kovača može ponovo uzburkati duhove u jednoj od najuzbudljivijih epizoda srpske tranzicije, prodaji rudarskog basena Bor. „Atek indastris” je međunarodna industrijska grupacija sa sedištem u Beču. Zapošljava 13.500 radnika, a poslovne 2006. godine ostvarila je obrt u visini od 1,6 milijardi evra. Bavi se pogonskom tehnikom, izgradnjom postrojenja i mašina, kao i metalom.

Vlasnik grupacije austrijski industrijalac Mirko Kovač (1948), sin mađarskih imigranata, 2000. godine je osuđen na šest meseci zatvora uslovno, zbog stečaja jedne u lancu diskoteka koje je posedovao širom Austrije.

Posebnu pažnju javnosti izazvao je 2003. kupovinom 20 odsto udela u VA „Tehnolodži” i 2004. preprodajom udela u „Simensu” AG.

Prihod od ovih poslova uložio je u druge poslove, kako bi ušao u švajcarski koncern „Unaksis”.

Avgusta 2005. Kovač je pokušao da za 110 miliona evra otkupi austrijski „Bank Burgenland”, ali je pokrajinska vlada odbila da odobri taj poslovni poduhvat.

Marta 2007. otkupio je francuskog proizvođača bakra „Žandr Dišavani”, kao i dva manja engleska proizvođača elektromotora.

Jula ove godine državno tužilaštvo Austrije je saopštilo da je podiglo optužnicu protiv Kovača zbog „namernog stečaja”, a pošto se radi o ponovljenom prekršaju – preti mu zatvorska kazna.

Sudski proces u ovom slučaju otpočeo je 17. septembra.

Novinar Hans Preterebner, koji piše knjigu o privrednom kriminalu u Austriji, posvetio je posebno poglavlje Kovaču.

Tokom istrage Preterebner je naišao na preko 35 stečajeva preduzeća koja su bila u direktnom posedu Kovača, odnosno pod njegovom upravom.

Kovač se na početku karijere bavio trgovinom isključivo sa zemljama istočne Evrope, a nakon raspada istočnog bloka okrenuo se projektima izgradnje i preprodaje nekretnina, pre svega kancelarijskog prostora i hotela.

Tokom 90-ih bio je suvlasnik više najvećih diskoteka u Austriji.

Danas je suvlasnik i šef upravnog odbora „A-Tek indastrisa”, koju je počeo da izgrađuje od 1997.

Mirko Kovač, inače, ne voli da se izlaže javnosti i o njegovom privatnom životu se malo šta zna, izuzev da je oženjen i da ima dva sina.

E. R. i Tanjug /Politika ONLINE

Jedan komentar