Evropa dobila novu državu

4. jun 2006. | 09:38 -> 18:19 | Izvor: B92

Podgorica, Beograd — Crna Gora postala je i zvanično nezavisna, obnovivši državnost.

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć Odluku o proglašenju nezavisnosti. Crna Gora je definisana kao nezavisna država sa punim međunarodnopravnim subjektivitetom u njenim postojećim državnim granicama. Nije prisustvovala opozicija, zbog tvrdnji o neregularnosti referenduma, kao ni predstavnici Srbije.

Sednici su prisustvovali predsednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović, predsednik dosadašnje državne zajednice Svetozar Marović, predstavnici izvršne i sudske vlasti, kao i predstavnik Evropskog parlamenta Jelko Kacin.

Sednicu parlamenta je otvorio predsednik Skupštine Ranko Krivokapić i formalno proglasio nezavisnost Crne Gore: „Konstatujem da su svi prisutni poslanici glasali ‘za’, da niko nije bio protiv ili uzdržan i objavljujem da je Skupština Republike Crne Gore donela Odluku o proglašenju nezavisnosti Republike Crne Gore. Da je vječna Crna Gora!“

Na svečanoj sednici parlamentu se obratio predsednik Republičke referendumske komisije František Lipka, koji je naveo da je 55,5 odsto birača glasalo za nezavisnost: „Za nezavisnost Crne Gore glasao je 230.661 birač, a protiv 185.002. Ti rezultati referenduma potvrđuju da je odluka o nezavisnosti validna. Želim da građanima Crne Gore uputim čestitke na mirnom i dostojanstvenom izjašnjavanju i iskazanoj političkoj zrelosti.“

Sednica je počela intoniranjem crnogorske himne, a poslanici i gosti iz Crne Gore na reverima odela nosili su svečana obeležja. Ispred zgrade parlamenta bio je postavljen video bim, na kome građani mogli da prate sednicu parlamenta.
Uskoro ustav, vojska, Partnerstvo za mir i OEBS

Crnogorski predsednik Filip Vujanović uveren je da će Crna Gora dobiti novi ustav do kraja godine, da će biti stvorena vojska i da će ubrzo ući u Partnerstvo za mir.

On je za podgoričku Televiziju IN kazao da će to biti ustav građanske nezavisne Crne Gore, ustav koji će afirmisati njene vrednosti kao multietničke i multikonfesionalne države. Vujanović je kazao da podržava parlamentarni koncept uređenja države, jer je parlamentarna demokratija primerenija ambijentu Crne Gore, njenoj opoziciji i stepenu ostvarene demokratije. On je takođe kao nerealne ocenio najave pojedinih opozicionih lidera o mogućnosti preispitivanja državnog statusa Crne Gore u nekom budućem periodu.

Vujanović je najavio je da će vrlo brzo biti formirani generalštab crnogorske vojske i Savet bezbednosti, koji će biti uređeni po principima nezavisne države. Vujanović je kazao da će na prvoj narednoj sednici Parnerstva za mir Crnoj Gori biti otvorena mogućnost za ulazak u taj program NATO-a. On je kazao i da će u narednih nekoliko dana ili nedelja predložiti načelnika generalštaba crnogorske vojske, ali nije želeo da saopšti ko bi to mogao da bude.

I ambasador Srbije i Crne Gore pri OEBS-u Vesko Gačević najavio je da će Crna Gora predati 6. juna toj međunarodnoj organizaciji zahtev za punopravno članstvo, posle proglašenja državne samostalnosti. On je za podgoričke „Vijesti“ rekao da su sve pripreme za pokretanje postupka završene, tako da će to biti „prva međunarodna organizacija“ u kojoj će ona postati punopravna članica.

Bulatović razmišlja o ostavci

Predrag Bulatović saopštio je Glavnom odboru Socijalističke partije Srbije da „zadržava pravo“ da razmisli da li će podneti ostavku.

Podgoričke Vijesti pišu, pozivajući se na neimenovanog sagovornika iz SNP, da Bulatović ne želi da bude na čelu partije koja će se sukobljavati sa EU i da je, ako do toga dođe, treba zatvoriti. Tokom skoro četvorosatne rasprave, niko od članova Glavnog odbora nije govorio o mogućnosti da Bulatović podnese ostavku, piše list.

Shefer: Da počnu direktni razgovori

Generalni sektretar NATO-a Jap de Hop Shefer pozvao je Beograd i Podgoricu da počnu međusobne razgovore, saopšteno je iz vojne alijanse.

„Pozivam Beograd i Podgoricu da počnu direktne razgovore o pitanjima o kojima se sada mora raspravljati. NATO ostaje posvećen izgradnji dobrih odnosa sa obe vlade, kao i evroatlanske budućnosti celog regiona Balkana“, navodi se u saopštenju. U saopštenju se navodi da NATO poštuje rezultete referenduma kao izraz demokratske volje naroda Crne Gore.
Čestitka i poruka

Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković čestitao je predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću i predsedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću proglašenje državne nezavisnosti.

U Draškovićevoj čestitki se navodi i da, prema Ustavnoj povelji, Srbiji pripada kontinuitet državne zajednice, ali da ni Ustavna povelja ni referendum „nisu nadležni da odlučuju o onome što je starije i važnije: o jedinstvenom osećanju srpskog i crnogorskog naroda“. „U referendumskoj većinskoj volji građana Crne Gore lako se prepoznaje i ta većinska volja Srba i Crnogoraca, a ona je ista i u Srbiji. Volja našeg naroda nalaže nam da budemo zajedno i kad nismo zajedno“, zaključio je Drašković.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je poruku svim građanima Crne Gore, jer zbog obaveza nije mogao da otputuje u Podgoricu. „Povodom svečanog proglašenja državne suverenosti, svim građanima Crne Gore želim mir, stabilnost i sveukupni prosperitet. Zavidna odgovornost političkih subjekata i masovno učešće građana u demokratskom procesu učvšćuje me u uverenju da će Crna Gora postati prosperitetno društvo i da će kroz partnerstvo sa drugim državama regiona, a pre svih sa Srbijom, ubrzo obezbediti evropsku budućnost. Na tom putu, kao i uvek u našoj istoriji, u Srbiji će imati najbližeg prijatelj“, naveo je Tadić.

Predsednik odbora za međunarodne odnose G17 plus Milan Pajević ocenjuje za B92 da se činjenica da niko od predstavnika Srbije nije otišao na proslavu povodom nezavisnosti neće na duži rok imati negativne posledice u odnosima dve zemlje. Ipak, on ističe da bi svakako bilo bolje da u izjavama iz Srbije nema toliko mrzovolje.

Čestitke crnogorskim funkcionerima i građanima uputio je i odbegli predsednik Pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić. „Političkom mudršoću i zrelošću, položili ste ispit pred Evropom i pokazali odgovornost za budućnost svoje države“, kaže u čestitki Bogoljub Karić, za koga se ne zna gde se nalazi, a traži ga policija Srbije.
Širak poslao pismo

Od stranih zvaničnika, pored Hrvatske, i predsednik Francuske Žak Širak je, u pismu crnogorskom predsedniku Filipu Vujanoviću, pozdravio proglašenje crnogorske nezavisnosti.

„Građani Crne Gore, masovno se izjašnjavajući, u miru i na transparentan način na referendumu, čije je odlično odvijanje podvukao OEBS, dokazali su zrelost, koju pozdravljam. Primam k znanju njihovu želju da napuste državnu zajednicu SCG“, navodi se u pismu francuskog predsednika.

„Ne sumnjam da će Francuska i Crna Gora, koje imaju duge prijateljske odnose, znati da ih ojačaju otvaranjem nove stranice istorije vaše nacije“, navodi se u pismu.

6 Komentara