Evolucija univerzuma dovedena u pitanje

Model evolucije univerzuma, zbog novootkrivenih galaksija koje su vrlo guste i kompaktne, doveden u pitanje, smatraju naučnici. Istraživači su zaključili da galaksije mogu da rastu po veličini i da ne „upijaju“ toliko zvezda, kao što se do sada mislilo.
Galaksije koje se nalaze više od 10 milijardi svetlosnih godina od planete Zemlje, vrlo su guste i kompaktne, zbog čega dovode u pitanje model evolucije univerzuma, saopštili su naučnici u najnovijoj studiji.
Do sada se verovalo da su najveće galaksije rođene fuzijom manjih zvezda ili apsorpcijom manjih galaksija, piše u studiji objavljenoj u najnovijem broj naučnog časopisa „Nejčer“.

Ta teorija je sada dovedena u pitanje zbog otkrića jedne galaksije veoma guste i masivne, a za koju se smatra da je predak najvećih galaksija ovalnog oblika.
Najnovije otkriće je iznenadilo astronome, jer sada postoji mogućnost razmatranja da su galaksije mogle da rastu po veličini i da ne „upijaju“ toliko zvezda, kao što se do sada mislilo.

Autori studije, tri naučnika iz Amrike i Holandije, posmatrali su tokom 29 sati novu galaksiju nazvanu 1255-0, pomoću spektograma „Gnirs“, koji je sličan teleskopu sa infracrvenim zracima.

Pomoću svetlosnog spektra na aparatu, naučnici su uspeli da izračunaju da je galaksija udaljena od Zemlje 10,7 milijardi svetlosnih godina, odnosno da je svetlost koju emituje ta galaksija nastala dok je univerzum bio star tri milijarde godina.
Uprkos slabom emitovanju svetlosti, naučnici su uspeli da izmere prosečnu brzinu rotacije zvezda oko centra galaksije. Ta brzina je izuzetno velika, što dovodi do zaključka da je ta galaksija gušća od naše galaksije „Mlečni put“, iako je šest puta manja.
Kao i kod ostalih, evolucija ovalnih galaksija se sprovodi uz određena pravila, koja tek treba da budu otkrivena, naveli su naučnici, koji predviđaju da će u budućnosti biti otkriveno na stotine novih galaksija, kao što je 1255-0.