EM 2008

Pogledaj uvecanu sliku Još samo sutra večina neće odlaziti do grada ovde u Bazelu ako baš ne mora verovatno nespremana da se oduševljava gomilom znojavih, pijanih i svakojakih navijača . Na ovoj sparini zaista treba biti dovoljno blesav pa kazniti sebe i krenuti u sve to a možda je Vaš reporter pomalo setan i nezdovoljan neučestvovanjem Srbije sasvim subjektivno došao do takvog zaključka.

Fenomenalno je ipak na kratko izaći na neki od mnogobrojnih trgova  pa videti par hiljada mladih  kako pevaju, skaču i piju neko osvežavajuće piće (čitaj -uglavnom pivo) sasvim neopterećni sutrašnjim danom ili bilo čime. Oni svakako svojim ponašanjem i pojavom odaju jedan savim drugačiji svet koji bi se nekima od nas mogao učiniti i pomalo nerazumljiv ali …

Pogledaj uvecanu sliku Vidjao sam ih ovih dana čak i u ranim jutarnjim satima kako se valjaju po budžacima neispavani i mamurni ali sam imao prilike da vidim i vrhunsko  i profesionalno ponašanje Švajcarske i Austrijske policije koja je reagovala neverovatno i bila prema svima korektana – i više od toga. Policajci su osim kada su „morali“ da rade svoj posao, jer uvak se pojave i oni kojima nije do druženja i čije su namere daleko od dobronamernih, bili neverovatni pa su nam dozvoljavali da radimo skoro sve šta  nam je padalo na pamet. Slikanje, zamena kapa ili delova opreme dugi rezgovori ali i prepucavanja po pitanju procena o mogućem pobedniku šampionata pa čak i do nekih ličnih pitanja i opredlejenja.Pogledaj uvecanu sliku

Još sutra će se grad biti pod opsadnim stanjem a već su krenuli helikopteri i brigada „čudno nezainteresovanih“ koja se pobrinula da ovo Evropsko prvenstvo prodje bez skoro ijednog ozbiljnijeg incidenta. Sastaće se Nemačka i Turska na stadionu  „St. Jakob park“  i za sutra se najavljuje mali-veliki  rat.

Kako bi neupućenima bilo laše da shvate šta se sprema treba reći da je grad Bazel  na samoj tromeđi Švajcarske, Nemačke i Francuske i da po nekim nezvaničnim podacima ima najviše Turaka u zemlji. Ne treba igubiti iz vida da po tim istim nezvaničnim podacima 30% stanovništva grada Bazela čine takozvani „EX – Jugosloveni“ koji ovde zaista žive u fenimenalno korektnim i prijateljskim odnosima.

Pogledaj uvecanu sliku Posle sutrašnje utakmice zavesa prvenstva će biti spuštena za grad Bazel i ponovo će sve biti kao i pre. Grad će se vratiti u ustaljeni poredak dogadjaja red, rad i disciplinu koji nije ni približno interesantan nekome ko će sasvim slučajno nabasati. Priča o fenomenalnoj Švajcarskoj možda samo u ovakvim prilikama pokaže sve svoje slabosti jer su ljudi jednostavno nespremni na sve to pa se učešće na ovakvim prilikama neretko svodi na par šablona koji vrlo brzo budu zaboravljeni.

Sa „licinog mesta“ iz grada na Rajni – Vaš sportski komentator  Borsky