Ekspedicija Brod Pik 2007

Stigle su vesti sa Karakoruma:

29.5.2007.
U 6.30 h smo danas sleteli u Dubai. Oko 22 h nastavljamo dalje za Islamabad.

30.06.2007.
Evo nas u Skarduu, spremamo se za pokret. Juce smo proverili opremu, a danas je merimo i pakujemo u burad za nosace. Sutra zavrsavamo sta je ostalo, pa prekosutra krecemo put Askolea.

31.05.2007.
Prikupili smo izgubljeni prtljag, obavili smo sve administrativne poslove – ministarstvo, vojska i alpinisticki savez. Dokupili klopu i opremu i sve spakovali i poslali kargom za Skardu. Mi polecemo sutra za Skardu. Zbogom civilizacijo! Svi smo zdravi i dobro se osecamo.

03.06.2007.
Clanovi Vojvodjansko-beogradske ekspedicije na Karakorum su vec treci dan u Baltistanu, nalazimo se u Skarduu. Oprema je slozena i spakovana i mi sutra polazimo za Askole, odakle pocinje treking do baznog logora.
Koristimo ovaj nacin da se javimo svima u domovini. svi smo dobro i sve ide po planu.

05.06.2005. –
JOLA/dolina reke Biaho lungma, 3100 mnv
Danas smo imali srecom suv dan posle kisne noci. Laki treking iz Askolea sa 3000 mnv do ovde sa skoro 200 nosaca oko sebe u prelepoj dolini Biaho Lungme. A okolo vrhovi siljati kao igle i samo sto nas ne zovu ka sebi. Kratak odmor pa na aklimatizaciju. A u medjuvremenu smo proveli tri dana u Skarduu okupirani proverom opreme koja je ostala prosle godine u buradima i koju smo ,srecom zatekli u odlicnom stanju .Let od 40 minuta od Islamabada do Skardua preko planina Karakoruma ali ,brate trese ko u gradskom busu.Ispod nas Nanga Parbat i milion vrhova oko 7000 mnv. Kontrolisemo i medicinsku opremu kao i opremu za hitne slucajeve : medicinski kiseonik sa maskama ,provera veze sa helikopterskom bazom i apoteka. Ove godine idemo na vrh bez dodatnog kiseonika ,ali u Baznom kampu (BC) moramo imati boce za nedaj Boze. Provera komunikacije sa Srbijom preko satelitskih telefona. Sve funkcionise dobro. Za sada !
Sto je najvaznije svi smo prosli do sada bez stomacnih problema i zdravi smo .Ovi novi su ko singerica – pravi momci za pravu stvar.
U Askoleu smo proveli dan u pakovanju opreme za nosace sa tezinom do 22 kg .Ima toga!
A Askole selo kao iz prastarih vremena i kao da ne mari za sve ove turiste, avanturiste i nas alpiniste .Nece da se menjaju. Imaju svoj zivot i svoj ritam. I zadovoljni su. Sutra krecemo ka sledecem kampu –Paiju na domak Baltoro glecera i tako jos sedam dana do BC.
Pedja se dobro snalazi sa nama Vojvodjanima. Ispasce od njega dobar Lala.
Pozdrav

PS.Mi smo sa ponosom prihvatili ponudu Alpinistickog saveza Pakistana da ove godine, a povodom 50. godisnjice prvog uspona na Broad Peak, prihvatimo dvojicu alpinista iz Pakistana Hasana i Sadika Satpara da skupa penjemo ovaj vrh. I zbog toga se nasa ekspedicija oficijelno zove: Serbia-Pakistan joint Broad Peak expedition 2007.
Dakle sa nama su ova dva ,po svemu sudeci veoma dobra penjaca i dobro ce nam doci u svakodnevnoj komunikaciji sa pratecim osobljem i nosacima.

Objavila AIDA na Radio-Mish Forumu