„Dokle će biti sranja u ovoj zemlji“

Nisam ovih par nedelja imao previše vremena koje bi iskoristio na koncentraciju potrebnu za jedan pristojan tekst, da se okušam u nečemu što još ne napisah , ali dosetih se na kraju da neke stvari nikad nije na odmet reći opet.

Kažu da se sprema veliki miting opozicije. Miran protest kojem režimski izveštači već daju prefiks „5. oktobar“ u režiji Srpske napredne stranke“. Kažu ironično i da će biti patika, nakita i besplatnih sendviča a verovarno će napući i izlog nekog ekskluzivnog butika. Da li time pozivaju narod ili nekog drugog- ne znam. Svojski se trude da nered naprave već sada i pošalju u Svet sliku demokratske Srbije koja nikako ne sme imati preko 50% građana koje jednostavno i prosto ne misli kao pripradnici proevropskih snaga napretka i tvoraca aktuelnog sveopšteg blagostanja . Rušilačke, destruktivne i polupismene horde, kako kažu, nasrnuće sa svih strana na naš grad i zalud napraviti haos jer ne mogu ništa promeniti. Izbora neće biti a i kad ih bude videćemo kako će i sa kime u koaliciju ali sa vlasti kažu – neće.

To ne bi treba da ih opterećuje previše niti se o tome toliko govori, jer ni oni od 5. oktobra ne uradiše više od 10% obećanog, možda i preterah.  Ukoliko se daleko bilo desi da se neko povredi ili nešto gore- ne daj Bože, eto penala i čistog političkog ćara, ali … to se neće dogoditi, kažu dobro obavešteni – na nihovu žalost.

Jako unutrašnje obezbeđenje koje je predviđeno od strane organizatora, zakonom predviđena saradnja sa pripadnicima Policije ipak daju određenu ozbiljnost i težinu svemu dok se svakodnevni apeli organizatora da se ide na miran protest ipak se nekako slabo čuju. Nadam se da je  vremena dovoljno da se nizom informativnih akcija na obe strane i izbegne pometnja i haos koji režimu možda donekle i odgovara pa ga unapred i napamet predviđaju, ali čini mi se da je to još jedna u nizu loših i katastrofalnih procena.

Neki od režimskih funkcionera i političara možda nesvesno ali evidentno svojim nastupom u medijima poluprikriveno provociraju zaboravljajući da je opozicja na čelu sa Srpskom naprednom strankom u velikom usponu popularnosti dok sa druge strane i sami organizatori i nezadovoljni građani, koji su svakako uoči protesta podložni psihologiji mase i euforiji, ne biraju reči kojima bi im na takve istupe odgovorili. Sve u svemu potencionalno sranje je na pomolu i treba o tome više govoriti sada i to svakodnevno. Nikako da pronađem TV-kanal ili radio stanicu koja će u svoj program uvrstiti ovu temu i ozbiljnije je obraditi. Možda i to ima neko svoje loično opravdanje zasnovano na smirivanju strasti ali …. Svi izgleda čekaju da se sve okonča, pa da dan posle nasrnu, puni reči u kojima će nam rezignirano saopštiti da se ništa bolje i nije moglo desiti i svašta nešto još.

Na trećoj strani, koju već godinama režim previđa, pojedinci i grupacije koji su uvek iz prikrajka u ovakvim situacijama pripremaju svoj scenario i trljaju zadovoljno ruke osokoljeni ultra, mega i tera brzim pravosuđem i rekacijom državnih institucija u sličnim procesima u nadi da će uspešno  „prišljamčiti“ i poentirati u svoju korist. Prepoznatljivo i očekivano.

Ubeđen sam još uvek da je demokratsko pravo svakog građanina pa i onog koji nije pročitao Ustav Republike Srbije, da izrazi svoje nezadovoljstvo mirnim protestovanjem. Beograd će sigurno biti krcat a prilazi gradu blokirani, biće pokušaja dizanja tenzije a po svemu sudeći temperatura neće biti na nivou one koja podgreva previše tolerancije, zato Vas sve molim, i one koji su se pripremili da krenu ali i one koji već noćima ne spavaju spremajući adekvatan i u zakonu predviđen odgovor „šačici opozicionara“ da se ponašaju umereno, dostojanstveno i ničim ne doprinesu da ovaj skup obeleži opet neko sranje. Dosta je bilo sranja u ovoj zemlji.

Beograd je grad koji ima preko 2 miliona stanovnika. To je taman kao pola Hrvatske ili skoro četvrtina Švajcarske pa će se 5. februara svakako dešavati nešto negativno- nemoguće je da se nešto ne desi, velik je to grad i ogroman prostor, pa ne bi trebalo pripisivati svaku glupost sa periferije aktuelnim događanjima kada nam to odgovara, zatvarajući oči pred istim tim događajima kada nema mitinga ili sličnog protesta. Prebijeni dipečeri, izbodeni taksisti i pljačke, bahato ponašanje omladine na sportskim manifestacijama su nešto što je svakodnevnica naše matropole pa – eto tek toliko da se ne zaboravi.

Uz veliko uvažavanje učinka svih vladajućih koalicija, od 5. oktobra do danas, koje su nas privele ugovorima o pridruživanju sa Kurtom i Murtim, kandidaturi i ostalim blagodetima modernog evropskog društva, i nesebično radile na prosperitetu i privatizaciji iznedrivši za sve nas jednu zaista ciničnu ekonomsko-političku šargarepu privezanu i povlačenu pred nama već nekoliko godina neuništivim kanapom , želim da naglasim da je nezadovoljnih mnogo više nego što neki žele da priznaju i tu treba biti mudar, odmeren i pametan, a nešto se slabo sećam bar tri vezana pametna poteza ili izjave proevropskih snaga Srbije koje je narod prihvatio kao svoje.  (Farmu, Bingo, Velikog Brata i Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, Proces privatizacije ne računajmo – to su ipak neke samo nama svojstvene i drage igrice.)

Zato pamet u glavu, tople čarape na noge i kape na glave, bez alkohola, provokacija sa jedne  i previše kordona i glasnogovornika u funkciji voljenog grada jer kako ste čuvali Vaš voljeni grad- tako ste sjebali ostatk Srbije. Nešto se mora promeniti a samo od sebe izgleda neće. A promeniti se može jedino mirno, demokrtski i voljom naroda. Zato treba otići 5 februara na miting opozicije.

Sve Vas voli Borsky ili skraćeno (Siniša Lađević)!

Korisni linkovi: Radovan III ( Ko je napravio sranje? )

14 Komentara