Dogodilo se na današnji dan – 5. decembar

1492. – Kolumbo je otkrio Haiti (El Espanola).

1766. – Održana je prva aukcija u aukcijskoj kući „Christie’s“.

1791. – U Beču je preminuo Volfgang Amadeus Mocart, austrijski kompozitor, jedan od najvećih muzičkih stvaralaca u svetu. Već u ranom detinjstvu (rođen je 1756. godine i svake godine se u njegovom rodnom mestu Salcburgu organizuje muzički festival u njegovu čast) afirmisao se i kao kompozitor i kao izvođač na čembalu i drugim instrumentima. Veoma plodan, naročito se istakao u operi, ali je komponovao i veliki broj simfonija, drugih orkestarskih kompozicija, kamernu muziku, mise, nedovršeni „Rekvijem“… Dela: opere „Čarobna frula“, „Figarova ženidba“, „Otmica iz saraja“, „Doh Žuan“…

1830. – Premijerno je izvedena „Fantastična simfonija“ Hektora Berlioza.

1901. – Rođen je Volt Dizni, američki crtač i filmski producent, tvorac modernog crtanog filma. Godinama je suvereno vladao svetom crtanog filma, jer je bilo teško nadmašiti njegovu tehniku, poetsku snagu i duhovitost. Njegovi junaci su Miki Maus, Paja Patak, Pata, Šilja, Pluton i drugi. Dobitnik je nekoliko Oskara. Proslavio se i dokumentarni filmovima: „U dolini dabrova“, „Život barskih ptica“, „Pustinja koja živi“… Umro je 1966. godine.

1929. – Osnovana je prva nudistička organizacija.

1929. – Ukinuti su „Jugoslovenski soko“, „Hrvatski soko“, „Orao“ i „Srpski soko“ i stvorena je „Viteška organizacija Soko Kraljevine Jugoslavije“.

1943. – Velika Britanija je u Drugom svetskom ratu zvanično otkazala pomoć četnicima Draže Mihailovića zbog saradnje s okupatorom.

1952. – U Beogradu je osnovan Muzej Nikole Tesle, koji je otvoren 20. oktobra 1955. Muzejska postavka sadrži više od 150.000 dokumenata, modele aparata, patente, makete, biblioteku i mnoštvo knjiga i članaka objavljenih o genijalnom srpskom naučniku i njegovom stvaralaštvu.

1967. – Umro je srpski klasični filolog Miloš Đurić, član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik Srpske književne zadruge i urednik časopisa „Živa antika“, jedan od najvećih svetskih helenista 20. veka, ali i najvoljenijih profesora Beogradskog univerziteta. Objavio je više od 200 radova iz klasične književnosti i filozofije. Umnogome je izgradio srpsku terminologiju za odgovarajuće grčke mitološke i filozofske pojmove. Neprevaziđeni su njegovi prevodi Eshila, Sofokla, Platona, Aristotela, Plutarha i Homerovih epova „Ilijada“ i „Odiseja“, ali i savremenika, Alfreda Adlera, Karla Gustava Junga, Vila Duranta, Rabindranta Tagore. Dela: „Vidovdanska etika“, „Filosofija panhumanizma“, „Racionalizam u savremenoj nemačkoj filosofiji“, „Problemi filosofije kulture“, „Istorija helenske etike“, „Ogledi iz grčke filosofije umetnosti“, „Aristotelovo etičko učenje“, „Iz helenskih riznica“, „Platonova akademija i njen politički rad“, „Sofisti i njihov istorijski značaj“, „Istorija helenske književnosti“.

1996. – Zaigravši u ekipi Portlanda, Džermen O’Nil (Jermaine O’Neal) postao je najmlađi igrač u NBA ligi – imao je svega 18 godina.