Djački list „Jasmin“

4. septembra sam imao čast  i zadovoljstvo da prisustvujem predstavljanju specijalnog izdanja „Beležnice“ u prostorijama Narodne biblioteke u Boru.  Zbirku odabranih blog tekstova veoma nadahnutom besedom predstavio  je gospodin Branislav Bane Dimitrijević, a specijalno izdanje „Beležnice“ nam je iz svog ugla potom prokomentarisao i Milen Milivojević.  Anu Janković koja rekoše opravdano, nije mogla prisustvovati,  zamenila ju je  Violeta Stojmenović  i  koja nam je izmedju ostalog pročitala veoma lepu priču „Tiho“  Gorana Milenkovića.

Užasna vrućina i nekoliko snimatelja sa lokalnih medija koji  su više jedan drugom pokazivali kako se i kad šta radi, nego snimali vežne momente same prezentacioje, su mi kao i večini na trenutke odvlačili pažnju kao i moja kamera kojoj nisam isključio zvučne indikacije  što je uobičajeno prilikom poseta ovakvim skupovima alI sve je ipak bilo ukusno, sažeto i nenametljivo.

Nisam  redovan posetilac ovakvih skupova ali ovaj nisam želeo da propustim. Kao da sam znao da četvrti septembar dvehiljdeiosmegodine neće ostati zabeležen samo po datumu promocije specijalnog izdanja „Beležnice“.
Neposredno pre početka samog programa Bane  u dve  rečenice i dahu predstavio  Milenu ideju o reaktiviranju djačkog lista „Jasmin“ koji su uredjivali borski učenici osnovnih i srednjih škola a koji je bio jedan od najboljih djačkih listova sedamdesetih na prostorima Jugoslavije. Milen kao čovek kojeg možemo nazvati tvorcem ovog legendarnog djačkog glasila  nije krio zadovoljstvo a ja sam gotovo u istom trenutku „uklizao“ pravo na web prezentaciju svog  hosting-partnera i uz odobrenje svojih sagovornika registrovao domen www.jasmin-bor.com

Danas je 07. septembar  već sam par hiljada kilometara daleko a ideja koju je iz rukava istresao Bane već bruji gradom. Javljaju se nekadašnji urednici i saradnici koji su pre trideset i više godina radili tekstove, skice, crtali i učestvovali u stvaranju „Jasmin“-a. Sada su naravno ugledni gradjani, profesionalni novinari, doktori, inženjeri ili učiteljice i biće veoma lepo ponovo objaviti pesmicu ili test nekoga od njih postaviti fotografiju i mali komentar autora posle nekoliko decenija.

Sačekaćemo da ekipa u kojoj se nalazi većina budućih učesnika ovog projekta pa i sam Bane okonča organizaciju i realizaciju Blog OPEN-a pa  krenuti sa izradom internet prezentacije Jasmin-a gde će se pre svega naći sačuvani brojevi, koji će nam dočarati to davno vreme da bi potom nadam se krenuli dalje pod dirigentskom palicom  Milena Milivojevića i Baneta Dimitrijevića.

Jasmin će ipak zahvaljujući ovim divnim ljudima a i vama koji ste nekada učestvovali nastaviti da živi, mada  u drugačijem obliku ali ovaj put zauvek. Javite se da nastavimo sa „izdavanjem“ Jasmina.