Deklaracija o nepristajanju

Forum pisaca o februarskim događanjima u Beogradu

B92/ Mišljenja (30.04.)

Grupa autora, okupljenih u Forumu pisaca, objavila je povodom događanja u Beogradu nakon proglašenja nezavisnosti Kosova Deklaraciju o nepristajanju. Pisci reaguju na ponovno „događanje naroda“, jačanje desničarskog ekstremizma i nacionalizma i podršku koju ekstremisti dobijaju od „salonskih nacionalista“.

Događaji na ulicama Beograda i drugih gradova između 17. i 21. februara ove godine nedvosmisleno su pokazali da je srpska politička elita, sada doduše tek „tehnička“, u svojoj osionoj retrogradnosti na odgovarajući povod spremna da skine rukavice salonskog nacionalizma i otvoreno se upusti u degutantno politikanstvo i stranačko nasilje. Reprizirano „događanje naroda“ 21. februara, po svemu što se dalo videti i čuti, bilo je prvi predizborni skup sada aktuelene izborne kampanje, začinjen klerofašističkim ispadima i pretnjama.

21. februar vidimo i kao kulminaciju dosadašnje koliko-toliko diskretne i prećutne, ali uporne podrške koju onaj bitan, deo „tehničke“ elite pruža desničarskom ekstremizmu u Srbiji. Uzlazna linija te podrške može se pratiti kroz proglase desničarskih organizacija, poruke sa neonacističkih marševa, žigosanje političkih neistomišljenika i pozive na obračun sa njima, predloge za restrikciju slobode govora, sve do otvorenih fizičkih napada, demoliranja imovine, uništavanja umetničkih dela, nasilnih prekida javnih tribina, slučajeva nacionalne i verske diskriminacije, provociranja ratnih sukoba na Kosovu. Sve to se sprovodi uz forsiranu medijsku relativizaciju događaja.

Sadašnje „vanredno stanje“ posledica je restauracije takozvane antibirokratske revolucije, jačanja populizma i nacionalizma i vraćanja u politički život onih antireformskih snaga koje su se posle atentata na premijera Đinđića rehabilitovale i preuzele dominantnu ulogu na političkoj sceni..

Mi, pisci različitih generacija okupljeni oko Foruma pisaca odbacujemo kulturni model zasnovan na nacionalizmu kao totalitarnoj svesti, na demagogiji i manipulacijama, na zloupotrebi demokratije i višepartijskog sistema, na uvođenju nasilja u politički život. Pozivamo sve one kojima je stalo do budućnosti Srbije, koji deluju u kulturi, da nam se svojim javnim protestima pridruže i tako izraze svoje neslaganje, nepristajanje i otpor sadašnjem stanju svesti političkih i intelektualnih elita Srbije koje vode daljem jačanju agresivnog nacionalizma, u izolaciju i samoizolaciju.

Sadašnje prizivanje aveti prošlosti, poput ideja Nikolaja Velimirovića i Dimitrija Ljotića, prepoznatljiva je matrica koja je, ne jednom, obeležila svojim kobnim učinkom noviju istoriju Srbije.

Suprotstavimo se modelu partijske države, partijske kulture, izmišljanju i stvaranju spoljnih i unutrašnjih neprijatelja.

Razotkrijmo inerciju oportunista i destruktivne namere agresivne desnice. Recimo da ne pristajemo, dok ne bude kasno!

Vladimir Arseinjević, Laslo Vegel, Mirko Đorđević, Predrag Čudić, Ibrahim Hadžić, Milan Đorđević, Filip David, Borka Pavićević, Nenad Prokić, Mirjana Miočinović, Mileta Prodanović, Borivoje Adašević, Bojan Tončić, Milica Jovanović, Vladimir Arsenić, Ivan Potić, Mića Vujčić, Dragoljub Stanković, Srđan V. Tešin, Siniša Tucić, Miloš Živanović, Saša Ilić, Tomislav Marković, Saša Ćirić

Deklaracija je objavljena u poslednjem Betonu, kulturnom dodatku dnevnika Danas.