Dejan Vesić

dejan_vesicBorsky: Radni dan Dejana Vesića?

– Dan počinjem oko 7.30h; priprema za posao, čitanje maila, doručak, odlazak na posao . Radno vreme je klizno, obično 09.30 – 18.30h, vrlo često i duže.
Povratak kući, večera (iako bih trebalo da je preskačem 😉 i kratka pauza pa nazad za računar, obično od 21h – 01h, neretko i duže. Razni projekti, konsultacije iz oblasti kvaliteta sajtova (Web Usability), istraživanja, sređivanje http://www.vesic.org sajta i  bloga, pomaganje u sličnim aktivnostima prijateljima i poznanicima, učestvovanje po programerskim forumima, uređivanje Naseljenih mesta Srbije na dmoz.org

Borsky: Šta radite kada je računar ugašen?

– Malo šta 🙂  jer je veliki deo mojih aktivnosti i komunikacija vezan za računar. Nešto što bih mogao da pomenem je recimo da učestvujem u radu Alumni organizacije Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a i držim predavanja na temu pisanja CV-a i pristupa poslu za mlade informatičke inženjere/programere.

Što se slobodnog vremena tiče:

 • ako je lepo vreme i imam više slobodnog vremena na raspolaganju – bicikla, na malo duže staze.
 • kratke predahe obično sa Majom provodim u Costa kafeima
 • vikende pokušavam da posvetim prijateljima, i ne-kompjuterskim događanjima (pozorište, bioskop) sa promenljivim uspehom (u teškoj zavisnosti od vremena koje mi je na raspolaganju).

Borsky: O budućnosti blogovanja na našim prostorima (paralela sa evropskim blogerskim zajednicama).

– Blogovanje polako od buma i novotarije prelazi u main stream – uklapa se kao još jedan način komunikacije na Mreži, kao što su to forumi, mail, instant poruke ili twitter. Blogovi neće nestati, samo će se prorediti / specijalizovati za neke oblasti/potrebe.

Borsky: Blog OPEN 2009?

– Jasna glavna tema i jasna ciljna publika, sa radionicama ili predavanjima za stvari van tog glavnog toka. Centralni motiv treba da bude jasan, glavna predavanja i gosti upravo u tom duhu, sa neizbežnim delom za široku publiku koja sa sobom nosi mnoge potencijalno jake blogere.
(naravno, samo moje mišljenje).

Borsky: 10 top blogova jugoistočne Evrope

– Na žalost, ovo pitanje moram da ostavim bez potpunog odgovora – moj fokus su ili visoko tehološki blogovi (obično na engleskom) vezani za oblast weba, web programiranja i programiranja uopšte ili lokalni blogovi iz Srbije – ne zato što sam nacionalno “preopredeljen” nego zato što sam listu napravio davno, i retko je širim.

Recimo, van Srbije pratim samo:

Borsky: 10 prvih blogova u Srbiji

– Uh, bilo kakvo rangiranje zahteva barem kriterijum rangiranja 🙂 Kako ga ovde nema, slobodno ću uzeti da je kriterijum  “najviše mi se sviđaju :-)” kao “I na tim blogovima skoro je nešto objavljeno”.

U tom slučaju, evo liste (redosled je samo redosled, ne označava važnost):

Borsky: 5 najvažnijih saveta blogeru početniku.

 1. Imaj nešto da kažeš.
 2. Piši.
 3. Piši redovno.
 4. Piši za sebe, ne za publiku.
 5. Publiku očekuj za 6 – 12 meseci, blogovanje nije sprint.

Borsky: Šta je mali Dejan Vesić želeo da postane kad odraste?

– Mnogo šta 🙂 Od onoga čega se zaista sećam: prvo hemičar, zatim astronaut, a najduži hobi / ideja na tu temu je bila astronomija 🙂 Pravio sam svoj prvi teleskop od sočiva naručenih od Iskre iz Slovenije, gledao prolazak Halejeve komete 1986. i bio jedno vreme dopisni član Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ iz Beograda.
A onda su izašli „Računari u vašoj kući“ (decembra 1983) i sve ostalo je istorija 🙂

Borsky: Želim da kažem – završna reč.

– Završne reči nema – preozbiljna je. Ono što želim da kažem možete uvek pročitati (ne tako često kako bih želeo) na mom blogu – http://www.vesic.org/blog/ – dobrodošli ste.

6 Komentara

 • Walter

  23. marta 2009. at 01:09

  Imao sam privilegiju da Dejana licno upoznam na proslogodisnjem BlogOpen-u. To kratko vreme koje smo proveli zajedno bilo je dovoljno da shvatim koliko je pozitivan i zanimljiv lik. Veliki pozdrav za Vesica od Nene i Djordja uz nadu da ce se ponoviti prilika za ponovni susret.

 • Dejan Vesić

  23. marta 2009. at 11:53

  Prvo, Borskom hvala na intervjuu 🙂

  Aurora, da sam hteo da se ulizujem, stavio bih samo tebe, a ti bi već ubedila manje lepu polovinu 😉 (tako to radi u muško-ženskom svetu 😛 )

  Malo me namučio taj spisak od 10, posto prosto ne mogu da stanu svi – samo borske blogere da sam stavio, ne bi bilo mesta za nikog drugog.

  Deda, slobodno već sad možeš da budeš asistent, čim odem iz privrede ugrabim neko profesorsko mesto 🙂

 • borsky

  23. marta 2009. at 12:54

  @Dejane, čast mi je i zadovoljstvo da tako eminentni struönjak gostuje na mom blogu, a kao što vidiš i ugledni komentatori.

  @Deda, pa čestitam na novom poslu 🙂