ČUVAJTE SE DERIPASKE!

INTERVJU, Nebojša Medojević, ekonomski stručnjak i direktor Grupe za promjene

Nebojša Medojević:“Potencijalni vlasnik RTB-a „Bor“ nije uložio ni centa u Kombinat aluminijuma u Podgorici koji je kupio 2005.“

Nebojsa medojevicRuski milijarder Oleg Deripaska, sa kojim Agencija za privatizaciju Srbije započinje pregovore o prodaji RTB-a „Bor“, skoro je uništio Kombinat aluminijuma u Podgorici, tvrdi za Press Nebojša Medojević, ekonomski stručnjak i direktor Grupe za promjene! Medojević tvrdi da Deripaska nije uložio ni cent u KAP, koji je kupio još 2005. godine za oko 50 miliona evra, a da je na njemu već zaradio više od 150 miliona evra!

– Predstavnici crnogorske vlade i ruske firme „Rusal“ potpisali su 2005. ugovor o prodaji 65 odsto akcija KAP-a za 48,5 miliona evra

– „Rusal“ se obavezao da će uplatiti 27 miliona dolara za projekte „od društvenog interesa“

– Kupci iz Rusije su bili u obavezi da u modernizaciju Kombinata investiraju 55 miliona evra

– Od 2005. godine promenile su se tri firme kao vlasnici KAP-a. Prvo je Deripaska učestvovao u kupovini KAP-a sa jednom of-šor kompanijom. U međuvremenu su se promenile tri firme ili su samo imena zamenjena, dok su vlasnici isti. Oko 33 odsto vlasništva u KAP-u ima neko od domaćih mafijaša koji su i omogućili Rusima da uđu u posao na uštrb državnih interesa. Tih 33 odsto je cena koja je plaćena kao nadoknada za ovakvu kupovinu KAP-a.

Da li je tačno da „Rusal“ nije ispunio obaveze iz kupoprodajnog ugovora?

– Ne samo da nije ispunio te obaveze, nego je i proneverio 100 miliona dolara pre nego što je preuzeo kombinat. Naime, kupci su se obavezali da pre svega uplate 100 miliona dolara duga državi koji je imao Kombinat. Iako je tadašnja vlada objavila da su Rusi uplatili novac, to je uradio sam Kombinat.

Šta se u međuvremenu dešavalo sa fabrikom i radnicima?

Rusi su zatvorili prerađivačke pogone, umesto da ulažu u njih i osposobe ih za rad. Osnovni deo Kombinata, elektropostrojenja, i dalje rade. Upravo zahvaljujući tome i izvanrednoj ceni aluminijuma na Londonskoj berzi, Rusi su ostvarili izuzetnu dobit od preko 150 miliona dolara. Što se tiče radnika koji su čak i štrajkovali glađu, neki su otpušteni, a zarade zaposlenih su ostale na nivou iz 2005. godine. Radnici prerađivačke fabrike koja je zatvorena sede kod kuće i primaju minimalac. Zbog svega ovoga, srpska vlada bi trebalo da bude veoma oprezna pri sklapanju posla sa Deripaskom.

Rusi su od crnogorske vlade dobili i povlašćenu cenu struje, kao što traže i od Srbije?!

– Tačno. Država uvoz struje plaća oko 90 evra po megavatu, dok su Rusima dali subvencije, tako da plaćaju od 30 do 40 evra megavat struje. Sve to ide na štetu radnika, ali i građana Crne Gore. Zbog svega toga u toku je osnivanje komisije koja će ispitati sve malverzacije oko privatizacije KAP-a.

S. Gavrić / Press ONLINE