Crni vrh osokolio istraživače

U kanadskom „Dandiju” tvrde da su uspešno završili prvu istraživačku godinu i veruju da bi koncesija za bakar i zlato mogla da im se isplati

Bor – Kanadska kompanija „Dandi – plemeniti metali” ušla je u drugu godinu istraživanja bakra i zlata na Crnom vrhu kod Bora, prema ugovoru o koncesiji koji je sa Vladom Srbije potpisala u aprilu prošle godine. I sama činjenica da se istraživanja nastavljaju hrabri i Kanađane i sve nadležne u našoj državi. Prva istraživačka godina bila je po svemu sudeći uspešna – i obimom radova i finansijskim ulogom (znatno su nadmašene obe stavke), a već je do detalja pripremljen program istraživanja i za sledeću godinu.

Poslovično veoma oprezan, iskusni geolog Nikola Savić, direktor za korporativnu saradnju u ovoj kompaniji (rođen u Kosjeriću pre 52 godine, a istraživač u inostranim firmama na širokim prostranstvima Australije, Kanade, Afrike i Evrope je još od 1986), kaže nam da je Crni vrh već prilično preoran i izbušen. Na istražnim poljima „Čoka Kuruga”, „Čoka Kupjatra” i „Tilva Njagra”, na površini od 150 kvadratnih kilometara, primenjene su sve najsavremenije istraživačke metode, i ona zvana „titan”. Napravljeno je 30 kilometara raskopa, 35.000 metara bušotina, helikopter je preleteo 12.000 kilometara… Izdvojeno je 10 perspektivnih tačaka za dalja istraživanja.

Sve to znači da optimizam greje i iskusnog geologa, ali i sve one u istraživačkom timu koji svakodnevno buše, mere, upoređuju, analiziraju. Svakodnevno na tim poslovima rade 72 stručnjaka, a povremeno pomaže i 170 honoraraca. Svi najvažniji geološki poslovi povereni su našim iskusnim stručnjacima. Kompanija „Dandi” upravo to i želi: da angažuje lokalnu radnu snagu.

Ali ima još mnogo da se radi i pored toga što su kompjuteri registrovali stotine i stotine važnih podataka i uporedili ih sa podacima višegodišnjih istraživanja koja su ovde, počev od 1980. godine, imali stručnjaci Borskog kombinata bakra.

– Mi još nismo utvrdili sadržaj metala u istraženoj rudi, niti o tome želimo da govorimo – kaže iskusni stručnjak.

Sagovornik kaže da je minule godine u „Čoka Kurugu” uloženo 600.000 dolara više nego što je bilo planirano, u „Tilva Njagru” 500.000 dolara više. Dato je 3.300.000 dolara bankarskih garancija za koncesiju. Na tenderu za ovu koncesiju „Dandi” je pobedio kompanije „Rio Tinto” i „Felks Dodž”, obe veoma poznate u svetu. Australijanci su dobili koncesiju za pet godina istraživanja i 25 godina eksploatacije rude bakra, zlata i njihovih pratećih metala. Naravno, ukoliko se istraživanje isplati.

U istraživanje bi trebalo da bude uloženo i do 50 miliona dolara (za pet godina), a u otvaranje rudnika i više od 500 miliona dolara. Rudne koncentrate sa Crnog vrha bi mogao da kupi i Borski kombinat bakra („Dandi” se ne bavi metalurgijom), ali i svaka druga metalurška kompanija koja ponudi povoljnu cenu.

Istovremeno, „Dandi” istražuje još pet timočkih lokacija u okolini Bora, Majdanpeka, Zaječara i Boljevca. Do 31. avgusta ove godine u sve ove obaveze „Dandi” je uložio 15 miliona dolara. Tim novcem plaćena su istraživanja, otkup zemljišta, opremanje laboratorija, otvaranje poslovnih prostorija i ispunjavanje finansijskih obaveza iz ugovora.

„Dandi” istražuje rude metala na ukupno 12 lokacija u Srbiji. Protekle tri godine u ta istraživanja je uloženo nešto više od 35 miliona dolara. U ovoj kompaniji veruju da će se ulaganja kao i uvek do sada isplatiti…
S. Todorović
[objavljeno: 01.12.2007.] Politika