Čemu služe novine

Mnogo je žuči, javno i privatno, poslednjih godina proliveno na adresu novina i novinara. Ozbiljnih razloga za tako nešto nije teško naći.

Novinarska profesija, kao i manje-više sve oko nas, izložena je snažnoj eroziji kvaliteta i odgovornosti koju ovaj posao podrazumeva. Novine pišu svašta, izmišljaju, podilaze populizmu, sve zarad tiraža. To, naravno, rade i elektronski mediji…
Ali, da se razumemo, ne stanuju sve novine i svi novinari na toj adresi. Određene mešetarske političke grupacije koje su bavljenje politikom pretvorili u lukrativnu trgovinsku radionicu i deo nevladinog sektora svim silama žele sve novine i novinare da strpaju u isti koš, zapravo pokazuju njihov strah od onog ozbiljnijeg dela srpske štampe. Ovaj političko-mešetarski konzorcijom bi da sve svede na nivo opšte definicije – ko još veruje novinama kad sve lažu?!
Iz ovog proizlazi pitanje kakva je uloga novina u slaboj državi i čemu one služe? U uređenom društvu mediji su korektiv i savest svim javnim poslenicima i svakako noćna mora svima koji misle da su iznad društva i nacije. U Srbiji novine su nužno zlo koje se upotrebljava od slučaja do slučaja.
Svakako ne zagovaram tezu da su novine i tužilac i sudija: ali ako su novine, uz pomoć eksperata, dokazale da je tamo neki vojni tužilac iz njemu poznatih razloga lagao da su dvojica vojnika u Topčideru iz čista pucali jedan u drugoga, a država nije ništa uradila, onda imamo ozbiljan problem. Ako novine dokažu da je okružni tužilac mimo zakona pustio na slobodu kriminalce koji su posle ubili premijera, onda imamo još veći problem, jer država opet pokazuje svoju nemoć ili saradnju s polusvetom…
Mogao bih dugo da nabrajam na ovu temu, iz čega proizlazi pitanje – da li sve ovo daje za pravo baronu Minhauzenu iz Vlade Srbije da bez ikakvih posledica obećava nam da smo već danas na belom šengenu i da smo već 2009. sigurno u EU? Da li to daje za pravo direktoru Aerodroma „Nikola Tesla” da ovu državnu firmu pretvara u nepotističku organizaciju sa basnoslovnim zaradama? Na sve to njegov partijski gazda kaže: „Neću da ga smenim!”

Da li će na kraju novine biti krive što su napisale istinu? Nije isključeno!

Autor:Đoko Kesić / Pres ONLINE