Čanak prekinuo intervju i izbacio novinarku „Dnevnika”

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak prekinuo je juče intervju s dolepotpisanom novinarkom “Dnevnika”. Čanak je intervju prekinuo kod pitanja koja su se odnosila na Kosovo, tako što je sa stola uzeo diktafon naše redakcije, isključio snimanje, izvadio kasetu, koju je potom smrskao u ruci, bacio je na pod, mahao štapom i novinarku isterao iz kuće.

Pitanje koje sam predsedniku LSV-a postavila glasilo je: “Gospodine Čanak, vi kažete, i u tome ste vrlo jasni, da su ovi izbori za Narodnu skupštinu referendum između Evrope i izolacije, i da je to razlog zbog kojeg ste se okupili oko liste ‘Za evropsku Srbiju – Boris Tadić’. Ali, nejasno je i postoji nedoumica u javnosti da li ste ulaskom u tu koaliciju prihvatili i politiku DS-a prema Kosovu? Pitam vas to zato jer je Oliver Dulić u intervjuu našem listu rekao da ste onoga trenutka kad ste ušli u tu koaliciju prihvatili i politiku DS-a prema Kosovu, ali je to posle demantovala narodna poslanica LSV-a Aleksandra Jerkov”.

Posle kraćeg razgovora, u kojem sam mu postavila i potpitanja u vezi s istom, kosovskom, temom – za koju smatram da je u izbornoj kampanji uoči izbora 11. maja i te kako važna i da za nju postoji interes javnosti – predsednik LSV-a me je neopravdano optužio da pokušavam da unesem razdor u okviru izborne liste “Za evropsku Srbiju – Boris Tadić”, kao i da „su to metodi kojima se služi Vojislav Koštunica“. Kada je iz diktafona uzeo kasetu, bio je zamoljen da je vrati i da nastavimo intervju. On na to, međutim, nije bio spreman.

Pismo Nenada Čanka glavnom uredniku „Dnevnika”

Poštovani uredniče,
Zaprepašćen sam stepenom prljavosti kampanje i do koje mere se novinari sada direktno stavljaju u službu DSS! Ne mogu da shvatim da se sada i novinari renomiranih dnevnih novina koriste za veštačku proizvodnju nepostojećih skandala jer argumentima nisu uspeli ništa.
Zbog stare povrede se teže krećem, i želja mi je bila da u svom domu ugostim vašeg novinara, uveren da će to biti profesionalan intervju. Uostalom, deo intervjua koji je snimljen jasno o tome govori, pa neka ga dotična novinarka objavi.
Uz nadu da naša višegodišnja saradnja neće biti ugrožena ovim, očigledno naručenim incidentom, ostajem s poštovanjem

Nenad Čanak

Jučerašnji intervju bio je zakazan najpre u sedištu LSV-a u Novom Sadu, ali sam veče pre toga iz Čankovog stranačkog kabineta zamoljena da se intervju održi u kući predsednika LSV-a. Budući da se otežano kreće, kako i sam navodi u jučerašnjem saopštenju, takav ustupak nije predstavljao problem.

Samo Lončar nije hteo

U toku predizborne kampanje za pokrajinske izbore, „Dnevnik“ je predstavnicima koalicija i stranaka koje učestvuju na izborima za Skupštinu Vojvodine ponudio da predstave svoje programe. Činilo nam se najprimerenijim da objavimo intervjue s nosiocima ili prvima na listi. Većina je to i prihvatila, a prvi na listi Koalicije DSS–NS-a Zoran Lončar odbio je razgovor za „Dnevnik“. Do sada smo objavili intervjue s Bojanom Pajtićem (DS), Miloradom Mirčićem (SRS) i Milivojem Vrebalovim (LDP). E. D.

Što se tiče Čankovih optužbi na moj račun, mogu da kažem samo jedno i iza toga čvrsto stojim: ne osećam se prozvano. I nastaviću da u svom novinarskom poslu postavljam pitanja svim sagovornicima na isti način, uključujući i ona neprijatna.

Snežana Nikolić