Bubašvabe

Bila je to jedna od najprehrambenijih radnji mog sećanja. Ali crni oblak se nad nju nadvio kad je pre pola godine naišla Svemoćna opštinska Sanitarna inspekcija. Argusovskim očima lovili su tragove zločina protiv Higijene, i najzad su iza jedne kartonske kutije u skladištu pronašli ono što najviše razgaljuje njihovu dušu

Piše: Raša Popov / Politika- Pogledi sa strane

Mala vest za čovečanstvo, velika vest za sitne privrednike. Na bakalnici gde me gospa Verka poznaje i pita za decu i unučad, iznutra polepljene novine. Radnja je zatvorena, nije izdržala konkurenciju krupnog kapitala.

Bila je to jedna od najprehrambenijih radnji mog sećanja. Ali crni oblak se nad nju nadvio kad je pre pola godine naišla Svemoćna opštinska Sanitarna inspekcija. Argusovskim očima lovili su tragove zločina protiv Higijene, i najzad su iza jedne kartonske kutije u skladištu pronašli ono što najviše razgaljuje njihovu dušu – bubašvabe!

Teško malom „dućandžiji”! Drhtala je gospođa Verka, i čekala mandatnu presudu tu, na licu mesta. Ne znam jesu li se kolebali. da li su procenili opšti, nama kupcima povoljni utisak koji ovo izvorište hrane i vode ostavlja. Tek, odrapili su im zbog bubašvaba milionsku kaznu. Efekti su bili poražavajući. Iz radnje su nestale napolitanke i keksi, kobasice i salame, paradajz i krompir. Vlasnica je u nesreći namirivanja nezajaznih opštinskih kasa jedva mogla za svoju porodicu da najagmi hrane, a ne kamoli za našu veliku četvrt, u kojoj je ovo, posle pojave maksimalno bogate radnje iz svemoćnog „lanca” prodavnica, ovo već drugi slučaj gašenja radnje sitnog privrednika. Kod gospođa Verke sve se svelo na dve-tri vekne hleba i na pet-šest najobičnijih kutija jogurta i mleka. Sada evo stigle i polepljene novine, kao kobni talas na uzburkanom moru kapitala.

Za mene ovo je principijelno važno pitanje. Pitam se, kako u takvim slučajevima, kad im i ako im nađu bubašvabe, odolevaju radnje iz famoznog „lanca”?

Recimo da i radnji koja pripada „lancu” odrape (ako njima uopšte odrapljuju) dva miliona dinara kazne. Veliki trust će naći ta dva miliona u viškovima svog kapitala, isplatiće ih i normalno nastaviti rad. Mali privrednik, čedo slobodnog tržišta i slobodne inicijative isplaćujući prekomilionsku sumu zahvata u samu neophodnu supstancu svoga opstanka.

Tako se, gašenjem ovih malih radnjica (a druga nam je što je u bloku 2008. zakovrnula) gasi i slobodno tržište i sistem slobodne inicijative. Gasi se pod udarima konkurencije krupnog kapitala samo slobodno tržište! To je ono što je principijelno važno. Drugo principijelno pitanje, na koje očekujem što jasnije i što otvorenije saopštene političke odgovore, jeste – da li je krupni kapital miljenik vlasti i parlamenta, i da li je sitni nosilac slobodne inicijative jedno ružno pače opkoljeno bubašvabama. Sitni dućandžija pliva u tom slučaju protiv Imperije! On se zlatne medalje dočepati neće.

Što se tiče bubašvaba i nemilosrdne Sanitarne Inspekcije, nalazim da je čitav problem s gašenjem ove radnjice nepotrebno nastupio. Mi u prodaji imamo bumortin, male na karamelu nalik odlivke folne kiseline. To se da kupiti i na pijacama. Nepogrešivo rasteruje i mrave i bubašvabe. Samo se iza lavaboa i ormana postave komadići. Gamad beži bez obzira.

Često sam tokom monopolskog jednopartijskog sistema čitao napise teoretičara pravde koji su ubeđivali kapitalizam da se on začinje kao sistem slobodne inicijative, a postepeno pa sve brže, vremenom, guši malog privrednika, da na kraju ovlada čuveni imperijalistički zakon i u unutrašnjoj politici – „velika riba guta malu ribu”. Naravno, voleo sam ideju slobodne inicijative, kao sliku demokratije, i posmatrajući razne vidove slobode u kapitalističkom svetu, sumnjao sam u tu tvrdnju.

Sad se, doživljavajući u svom kvartu gašenje malih radnji, pitam – da nije i kod nas krupni vlasnik favorizovan? Ako jeste, očekujem nove dokaze o delovanju antimonopolskog zakona i kod nas.

Sve dok se to ne bude ponovo obelodanilo (kako se monopol ovde ograničava) zbunjeno ću se pitati: ko to jede sitnog dućandžiju, da li ravnodušni opštostima pozabavljeni političari, da li sistem udružen sa monopolskim tajkunima ili tek samo bubašvabe?

[objavljeno: 25/08/2008]