Буба ПЕДЕР (Paederus Littoralis)

Паедерус је род малих инсеката из  породице Стафилиниде. Са 622 важећих врста које су 1987. додељене подређеном Паедерини (Паедерус и његови блиски савезници), и са свим, осим 148 унутар самог Паедеруса [2], род је велики….
Због токсина у хемолимфу неких врста унутар овог рода, дало је име паедерус дерматитису, карактеристичну иритацију коже која се јавља ако је један од инсеката дробљен на кожу. …

Википедијанци  кажу, да ова врста бубе и поред неадекватног имена ипак постоји, да је наоружана непријатном супстанцом коју испушта у самоодбрани, било да за самоодбрану има или нема потребе.  Последице, по замишљеног и углавном потенцијалног нападача, су краткотрајне али веома непријатне …

Не бих сад знао да вам кажем, каква је веза измећу Бубе педера и наслова Жарковићеве колумне у којој се помиње шампита и бубашваба, али поуздано тврдим ту нешто звучи драматично познато. Додуше, малку, што би рекао храбри македонски народ, све то указује да би се дале наћи неке дневнополитичке паралеле а и на то, да, где су бубе ту мора бити белаја и срања. Ипак ово „педер“ опет „драматично“ и ничим изазвано штрчи.

У ствари, хтедох да вас питам, али не нађох иоле маштовитог саговорника, шта се дешава кад Буби педеру понестане отрова за одбрану свог живота и дела. Шта кад тако „разоружан“ и незаштићен налети на наку обичну шумску муву или шталску буву …. Шта ради кад му нека трећа буба са својом свитом   „запишава“, обележи или изгази  територију, а она не стигне ни да штрцне, баш ни мало.

Не стигне, или јој понестане течне „муниције“ свеједно … Како се то зове у свету буба, педера, бува, мува и инсеката, и може ли се исправити у случају да Буба педер преживи, горе наведеним запишавањем изазвану срамоту и остале последице.

Имају ли Бубе педери алтернативне механизме и варијанте самоодбране или стварно живе у лудом убеђењу да су неуништиве и вечне.

Можда ово све и нема неког смисла, а можда и има, тек ето сазнасмо овако заједнички за постојање једног инсекта и његових карактеристичног начина преживљавања које се може запазити и шире – међу осталим животињама ….

… и људима.