Bruka za Beograd

Povodom skidanja kineskog filma s programa Festivala autorskog filma

Beogradski centar osuđuje uklanjanje filma „Letnja palata“ s programa Festivala autorskog filma. Udovoljavajući zahtevu Ambasade NR Kine u Beogradu, organizator festivala je odlučio da ne prikaže film koji govori o brutalnom gušenju studentskih demonstracija na trgu Tjenanmen, u kojima je stradao veliki broj kineskih studenata koji su se borili za demokratizaciju i poštovanje ljudskih prava u Kini.
Cenzori se pozivaju na zaštitu „državnih interesa“ i brigu da se ne naruše odnosi sa Kinom, koja je važan član međunarodne zajednice. Beogradski centar za ljudska prava naglašava da su umetničke slobode, pluralizam mišljenja i osuda svakog nasilja i kršenja ljudskih prava temeljne vrednosti kojima mora da teži Srbija. Beograd je uvek, i u najtežim vremenima jednopartijskog političkog sistema i Miloševićevog totalitarizma, bio mesto gde se otvoreno govorilo, naročito umetničkim izrazom, o svim važnim pitanjima demokratije i ljudskih prava, u zemlji i u svetu.
Nažalost, deset godina posle pobede demokratskih snaga u Beogradu, pripremljene i potpomognute studentskim i građanskim protestom od 1996/97, sličnim onome na Tjenanmenu, uprava istoga tog grada skida sa programa jednog umetničkog događaja film koji se ne dopada vlastima, ovoga puta jedne strane zemlje. Takvim shvatanjem lobiranja kod važnih međunarodnih aktera, oni koji su doneli ovu odluku i oni koji su im to „preporučili“ iz Ministarstva spoljnih poslova, učinili su ogromnu štetu Srbiji i njenom glavnom gradu. Misle li ti gradski i zemaljski „diplomati“ da će sada Kina, u znak zahvalnosti za zabranu jednog igranog filma, staviti veto na rezoluciju Savete bezbednosti o Kosovu i Metohiji?
U jednom drugom dokumentarnom filmu, koji se prikazuje povodom desetogodišnjice našeg studentskog protesta, kaže se da je tim protestom, duhom, slobodom, hrabrošću i otvorenošću, trajno promenjena slika o Beogradu u svetu. Beogradski centar za ljudska prava žali što vlasti Beograda, iznikle iz tog protesta, ovakvim potezima brukaju taj grad i vređaju dostojanstvo ogromne većine njegovih građana. Beogradski centar za ljudska prava