Božić je … Hristos se rodi!

Nisam znao šta da napišem osim ovoga što nađog u prilog ovoj lepoti od muzike i pesme. Vaistinu se rodi – Srećan Vam Božić.

Božićnu pesmu “Andjeli pevaju“ na tekst Sv. Vladike Nikolaja izvode MS Stupovi. Aranžman za pesmu uradio je Milan Djurdjević, pesma je uradjena saborno i u njoj učestvuju Jelena Tomašević, Sergej Ćetković, Divna Ljubojević, Jana Šušteršič, Jelena Pudar, Ljuba Ninković, Milan Djurdjević, Ljiljana Popović, Tijana Milošević, Ivan Bosiljčić, Tanja Bošković, Sonja Kolačarić, Neverne bebe i deca iz crkvenih horova.

Andjeli Pevaju

Noć prekrasna i noć tija,
nad pećinom zvezda sija,
u pećini mati spi,
nad Isusom andjel bdi.

Andjeli pevaju,
pastiri sviraju,
Andjeli pevaju,
mudraci javljaju:
Što narodi čekaše,
što proroci rekoše,
evo sad se u svet javi,
u svet javi i objavi:
Rodi nam se Hristos Spas
za spasenje sviju nas.
Aliluja, aliluja,
Gospodi pomiluj!

4 Komentara

 • Tatjana Debeljački

  7. februar 2011. at 09:23

  Hrvatsko književno društvo
  Imamo čast pozvati Vas na konferenciju za novinare
  u ponedjeljak, 24. 01. 2011. u 10 sati
  u Ri-Info,
  Informativni centar Grada Rijeke, (Korzo 18 b),
  povodom utemeljenja nagrade;

  Josip Eugen Šeta
  ( 05. srpnja 1944. – 31. listopada 2010.)

  “Hrvatsko književno društvo” raspisuje natječaj „Josip Eugen Šeta“ za neobjavljenu zbirku pjesama.

  Kandidati su obvezni dostaviti neobjavljeni, cjelovit rukopis napisan na hrvatskom jeziku u pet primjeraka do 1. svibnja 2011. godine Povjerenstvu za dodjelu književne nagrade „Josip Eugen Šeta” na adresu:
  “Hrvatsko književno društvo”, Vere Bratonje 21, 51 000 Rijeka.

  Rukopisi moraju sadržavati (40-60 pjesama), biti šifrirani i ne vraćaju se.

  Povjerenstvo za dodjelu nagrade „Josip Eugen Šeta“, rezultate će obznaniti na dan pjesnikova rođenja 05.07. 2011. putem Novog lista i ostalih medija, te na stranicama HKD -a www. hkd-cwa.com.

  Nagrađeni i pohvaljeni autori u roku od 15 dana šalju kopiju rukopisa s točnim imenom, prezimenom i šifrom na gore navedenu adresu društva.

  Nagrada „Josip Eugen Šeta“ sastoji se od objavljivanja pjesničkog rukopisa,
  (gdje pobjednik dobiva 100 primjeraka objavljene knjige), predstavljanje u časopisu “Književno pero“ i plakete koju će Hrvatsko književno društvo dodijeliti na 4. međunarodnom “Festivalu književnosti – Dani prijatelja knjige“, u studenom 2011.godine u Rijeci.

  Pohvaljeni rukopisi bit će nagrađeni diplomom “Hrvatskog književnog društva” i predstavljeni u časopisu “Književno pero“.

  Detaljnije informacije na mail: hkd.cwa@gmail.com, www. hkd-cwa.com.
  valerio.or@gmail.com ili na mob. 098 18 17 012 Tatjana Debeljački

 • valerio orlić

  23. jul 2011. at 15:30

  Vanja Jambrović pobjednica natječaja “Josip Eugen Šeta“

  U četvrtak, 21. srpnja, u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Hrvatsko književno društvo (HKD) predstavilo je pobjednika natječaja Josip Eugen Šeta. Po odluci Povjerenstva, prvu nagradu je zaslužila i dobila Vanja Jambrović iz Zagreba, sa šifrom ‘Lula’, za rukopis ‘Pjesme za vunene noći’.

  Na natječaj ‘’Josip Eugen Šeta’’ koji je raspisalo Hrvatsko književno društvo 2011. godine za neobjavljenu zbirku pjesama pristigla su 53 rukopisa, od kojih samo dva nisu zadovoljila uvjete natječaja. Rukopisi su morali biti anonimni i označeni šifrom.

  Prva nagrada natječaja Josip Eugen Šeta sastoji se od objavljivanja pjesničkog rukopisa (pobjednik dobiva 100 primjeraka svoje objavljene knjige), zatim predstavljanja u časopisu “Književno pero“ te diplome koju će HKD dodijeliti na 4. međunarodnom festivalu književnosti – Dani prijatelja knjige, koji će se održati u studenom 2011.godine u Rijeci.

  Povjerenstvo za dodjelu nagrade, sastavljeno od uglednih književnika, obavilo je prosudbu u sljedećem sastavu:

  Fikret Cacan, (Zagreb), Tomislav Kovačević, (Crikvenica), Nikola Šimić Tonin, (Zadar), Vasil Tocinovski, (Skopje-Rijeka), Valerio Orlić, (Rijeka),

  VANJA JAMBROVIĆ

  Rođena 1980. godine u Zagrebu. Diplomirala Komparativnu književnost i Filozofiju na Filozofskom Fakultetu u Zagrebu te Produkciju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bavi se filmskom produkcijom i novinarstvom. Angažirana na filmskim projektima Restarta, Dokukina i Petnaeste umjetnosti, a kao novinarka angažirana u Programu za djecu i mlade HRT-a. Pjesnički rukopis Gledati odozdo kako rastu rotkvice pohvaljen je na Goranovom proljeću 2009. Zastupljena je u zbirci studentske poezije 2010. koju je objavio HAZ-u, a prema njenoj pjesmi Moj tata plače u kinodvoranama cijela je zbirka dobila i ime. Do sada je poeziju objavljivala u časopisima Knjigomat, Poezija, Agon i Re.

  Iz obrazloženja:

  Zbirka pjesama pod šifrom LULA vrlo je čvrsto koncipirana: dosljedno je provedena formalno-versološka dvojnost, jer se nižu pjesme u slobodnom stihu i pjesme u prozi. Pjesme u prozi grade atmosferu oko neke začudne teme ili razmišljanja i u tome su vrlo uspjele – povremeno podsjećaju na mini-eseje D. Dragojevića, (Kod bake, Hodanje itd). Dotle pjesme u slobodnom stihu vješto lome rečenicu na stihove koji lapidarno grade smislene strofe. Redovita poanta svjedoči da se na pjesmama radilo, iako potječu od zanimljive ideje za koju je svakako trebalo nadahnuće. Pojedine pjesme su kompaktne i slikama i stihom, gotovo majstorski, a ipak je očito riječ o mladoj osobi, i po tematici i po svježini stiha (pjesme Skuhat ću si čaj, Pobjeda, I ništa više). U tome ovaj rukopis uvelike odskače od tekuće produkcije hrvatske poezije. U toj svježini ima i hrabrosti da se neke stvari kažu drukčije, što je inače zadatak poezije. Prepoznatljiva urbana, ali i općeljudska tematika, ima stanovitu komunikativnost, koja potvrđuje stvaralačku snagu ove autorice.

  (Fikret Cacan)

  Pohvaljeni rukopisi:

  Šifra: Katarza plastike / Zbirka: Ekspresija tvog gotičkog lica_/ Autorica: Davorka Vidović Lipljin,
  Šifra: Stellan / Zbirka: Gotovo mediteran / Autor: Perica Dujmović
  Šifra: Medeja / Zbirka: Crna kutija / Autorica: Jelena Galijašević
  Šifra: Isthvan / Zbirka Udarnike streljaju / Autor: Goran Karanović
  Šifra: Kavadis / Zbirka: Život u ruksaku / Autorica: Maja Klarić

  U ime Hrvatskog književnog društva
  predsjednik Valerio Orlić