Boru oduzete Zlotske pećine

„Srbijašume” jednostrano raskinule ugovor sa opštinom Bor o ustupanju pećina na gazdovanje

Bor – Do čelnika borske opštine stigla je iznenađujuća vest da je Javno preduzeće „Srbijašume” jednostrano raskinulo ugovor, potpisan u januaru ove godine, o ustupanju Zlotskih pećina na gazdovanje opštini Bor. U međuvremenu, borska opština je iz budžeta izdvojila 1,6 miliona dinara i tim novcem pristojno uredila Lazarevu pećinu, godinama zapuštenu i zatvorenu, a uskoro je trebalo da počne uređivanje i obližnje pećine „Vernjikice”. Novinari su obavešteni da je na adresu opštine Bor stigao dopis direktora „Srbijašuma” Ješe Erčića, kojim „objašnjava” da je ugovor raskinut na intervenciju Republičke direkcije za imovinu. Navodno, Erčić kao direktor nije smeo da sklopi ugovor sa borskom opštinom o ustupanju Zlotskih pećina na gazdovanje.

Ugovor sklopljen pre osam meseci, dakle, više ne važi i pećine neće služiti razvoju borskog turizma, kako je predviđeno. Kao da su za nekog drugog Borani ovog leta izbetonirali sve staze pećinskih hodnika i postavili novo osvetljenje. Ponovo je u svemu pomagao naš čuveni speleolog dr Radenko Lazarević, koji je godinama radio na istraživanju pećina u okolini Bora i Majdanpeka. Bile su odštampane i pozivnice za svečano otvaranje obnovljene Lazareve pećine. Ali, kao hladan tuš, stiglo je „obaveštenje” iz „Srbijašuma”.

Zamenik predsednika borske opštine Dragan Žikić rekao je novinarima kako sumnja da je na pomolu „sumnjiva privatizacija”. Navodno, sve se radi po instrukcijama stranke G17 plus, koja je Erčića i postavila na čelo „Srbijašuma”, a treba očekivati da će sad neko „njihov” kupiti obližnji motel „Zlotske pećine” i da će taj isti gazdovati i Lazarevom pećinom i „Vernjikicom”, kao i Lazarevim kanjonom, a borska opština će ostati bez planiranog prihoda od turizma. Zato u Boru već najavljuju sudski spor, odlučni da na to ne pristanu.

5 Komentara

 • RainDog

  18. oktobar 2007. at 09:11

  Jok… će ostave Rankiću i Žikiću da razbucaju i pećinu kao što su razbucali sve čega su se dotakli.
  Nego pade mi nešto na pamet, ja bih proverio da nije Mladić tamo u motelu, života mi…

 • borsky

  18. oktobar 2007. at 09:25

  Misliš da nije imao gde pa je završio tu? Znaš šta … ako uzmeš u obzir popularnost borskih blogera nemoj se iznenaditi ako se za par sati ne pojave momci iz specijalnih jedinica dole, ako već i nisu tamo. Aj’ čik napiši nešto slično na „Opštini“ 🙂

 • darko

  20. oktobar 2007. at 05:09

  Znas kol’ko me zabole,ko,sta,kako,zbog koga ..
  Prvo sto mi je palo na pamet je bilo secanje kad sam sa bratom igrao klikere ispred napomenutih pecina.
  Koji god da su, nije u redu.
  Zar Vas nista ne boli, kada cujete ovakve ili slicne stvari ili vam je samo jedna stvar na pameti.
  (Ima jedna lepa prica o tome …. poslacu je sutra)

 • borsky

  20. oktobar 2007. at 10:16

  Jedva čekam da pročitam tu priču.
  I meni se čini da je malo bez veze uraditi tako jednom gradu ali videćemo kako će se stvar razvijati kad se vlast promeni.