Borsky ONLINE (2005- 2010) Pričanje prvo

Nekoliko meseci unazad sam na par mesta natrčao na rečenice slične ovoj: „Ma daj, mani se tog blogovanja. Imaš ti valjda i pametnije posla, od piskaranja i prepisivanja raznoraznih gluposti …“. Bez želje da produbljujem bespotrebnim analizama ove očigledno neozbiljan stil komentarisanja, pozvaću se na argumente. Ko razume – shvatiće a ko ne razume – neka pri tome i ostane.

Kada sam negde u aprilu 2005 godine napisao prvi tekst na „Mišovoj šarenoj muzičkoj kutiji“, blogova je bilo veoma malo. Bili su u modi forumi a nova platforma je bila izgleda rezervisana samo za najhrabrije. Taj prvi blog je bio na hostingu koji je čudesno – iznenada nestao, zajedno sa svojim vlasnicima i ostalim podacima pa sam registrovao domen www.borrsky.com i krenuo u novu avanturu. Moram da priznam da ni sam nisam znao šta ja to zapravo radim ali sam se osećao fenomenalno. Napisati nešto što veoma brzo može doći do istomišljenika, slučajnih posetioca, prijatelja, saradnika i svih ostalih širom Planete je bilo zaista divno, ali na samom početku nekoliko poseta dnevno je bilo sasvim zadovoljavajući rezultat. Posećenost, širenje mreže, međusobno linkovanje, uzajamno posećivanje i podrška su olakšavajuče okolnosti i impulsi  koje su nam došli nešto kasnije.

Mi iz Bora smo imali sasvim dobar servis za sve to pa i nije čudo što smo među najbrojnijim, najposećenijim i najuglednijim blogerima u regionu. Ipak nekim čudom nikada nisam uspeo da postanem sastavni deo tog uglednog visokog društva, pa i nisam previše patio zbog toga- tak onako,  ponekad.

Pošto o prvim postovima ovog bloga ne postoje materijalni dokazi jer je baza podataka u kojoj su, odavno izbrisana o tim prvim tekstovima među kojima su uglavnom bili prepisane vesti i poneka sličica mogu posvedočiti retki posetioci ukoliko ih sećanje posluži. Iz tog razloga malu retrospektivu svog bloga moram započeti sa aprilom 2006, koristeći dostupnu arhivu svog bloga.

2006

U Aprilu 2006, na bolgu ste mogli pročitati prenešenu vest Bluz u Alternativnom bioskopu, jedan stari intervju koji je uradjen sa Rambo Amadeusom, dok ste se u maju 2006 mogli upoznati sa time kako je odrađen Performans maturanata Škole za dizajn. Jun 2006 godine nam je doneo razmišljanja Mirka Ilića u tekstu Sonje Ćirić Talenat pod tepihom. 5. juna sam napisao i jedna od svojih prvih autorskih tekstova Nezavisni oni-(ne)zavisni mi a u julu iste godine sam učestvovao u OBELEŽAVANJE 150 GODINA ROĐENJA NIKOLE TESLE, i žalio sa ostalim obožavaocima kada je Svet rokenrola ostao bez “Ludog dijamanta”. 17 jula sam preneo vest  Brajan Feri i Roksi mjuzik sinoć u Sava centru.

U avgustu 2006 sačuvao sam na svom blogu uspomene na dva izuzetna muzička događaja. Prvog dana avgusta  Kuća izlazećeg sunca u Domu sindikata a 16. avgusta su TOTO SVIRALI NA TAŠMAJDANU. Početkom septembra sam pokrenuo pomalo nespretno i tada stidljivo Bor-grad projekat koji je evo posle 4 godine sasvim ispunio sva moja očekivanja, a 8. oktobra sam ispratio prijatelja na put tekstom Zvonko u Nepalu. U par navrata smo izveštavali sa lica mesta kroz komentare sa mobilnog telefona iz područja Himalaja koje nam je slao Zvonko.

U novembru sam zahvaljujući Zvonku Trifunoviću mogao da Vam predstavim Zvonko Trifunović na Himalajima-slike a u decembru te iste 2006-te sam u Svaštari napisao Plastificiranje Evrope, i među prvima objavio tužnu vest James Brown is dead.

2007

Januar 2007 godine obeležili su biseri Digitalne motike, Prvi HD i Čarolije prstom, kao i tekst … “Lama rabi alradi dini” …. Sredinom februara sam prepričao potresnu priču slučajnog sagovornika na jednom vikendu kod prijatelja u Cirihu pod nazivom Šta je u stvari bogatstvo? U martu sam sročio tekst Imao sam … i EU ili pihtije. U aprili podsećao na Grupu KAL i najvljivano gostovanje Rolingdtonsa u „Areni“. Maj mesec nije obeležilo ništa pažnje vredno a u junu sam se osvrnuo na muzičkog velikana Karlosa Santanu.

U Julu 2007 sam Vam predstavio svog prijatelja i muzičara svetskog kalibra Paju Vučkovića, a u avgustu iste godine sam preneo intervju sa Vlatkom Stefanovskim koji je uradila Olivera Stojmirović. Septembar je na mom blogu obeležio tekst Paulo Kueljo imenovan za ambasadora mira UN. Jedini tekst na koji želim da Vas podsetim iz oktobra 2007 je Jodlovanje ili jotovanje,  U novembru je bilo lepo pročitati intervju u kojem LJuba Popović, slikar, govori o aktuelnoj beogradskoj sceni i našim naravima.

Godinu 2007 i decembar mesec završio sam tekstom Centa iz Partibrejkersa Sloboda ili ništa

Dragi moji, za prvi deo malog pregleda bloga Borsky ONLINE toliko, ali milsim da je već na polovini pregleda jasno da sve što sam radio ni slučajno nije zezanje a ni bezvredno piskaranje i prepisivanje ili lečenje bilo kakvih kompleksa već ozbiljan rad sa poprilično uočljivim rezultatima.

Prateći blogove ostalih kolega došao sam do zaključka da sam negde u donjem delu tabele uspešnih, kreativnih i po posećenosti vodećih blogera pa vi ocenite sami koliko je tu rada i truda bilo potrebno uložiti u sličaju vrhunskih blogera, i zašto su blogovi sve uticajniji na svim poljima.

Uskoro ću nadam se objaviti i Pričanje drugo. Svima koji su pročitali sve do ovog reda najiskrenije čestitke na upornosti i veliko hvala na interesovanju.