Bogojavljanje

Kada Mu je bilo trideset godina (punoletstvo kod Jevreja), dođe Isus na reku Jordan, kod Svetog Jovana, da Ga krsti.
(Sveti Jovan je poslednji od proroka koji su najavljivali dolazak Spasitelja, a i jedini koji Ga je video. Rođen je pola godine pre Hrista (24. jun / 7. jul, Ivandan), živeo je u judejskoj pustinji, gde je postio i Bogu se molio. Pozivao je ljude da se pokaju, jer se približilo Carstvo Nebesko. Mnogo naroda je dolazilo da ga sluša, i kada bi čuli šta on govori bilo bi im žao što su Boga vređali i kajali su se. Pokajnike bi Sveti Jovan krštavao u reci Jordanu. Sveti Jovan Preteča završio je svoj ovozemaljski život tako što mu je, po naređenju zle carice Irodijade, odsečena glava. Irodijada je naredila pogubljenje Svetog Jovana zbog prekora koji joj je upućivao, jer se udala za cara Iroda, inače brata njenog muža Filipa, koji još beše živ. Dan smrti Svetog Jovana obeležava se praznikom Usekovanje (29. avgust / 11. septembar), na taj praznik hrišćani poste bez obzira u koji dan pada.)

Videvši Spasitelja Sveti Jovan reče: “ ti treba mene da krstiš, a ti dolaziš meni?” (Matej 3;14), tada mu Isus odgovori: “ pusti sada, jer tako treba da ispunimo svu pravednost” (Matej 3;15). Posle ovoga Sveti Jovan pristade da krsti Isusa. On potopi Isusa u reku i krsti. Kroz taj čin se pokaza i misija Hristova u svetu i put našega spasenja, jer Gospod uze grehe čitavog čovečanstva i pod njim umre (potapanje) i ožive (izlazak iz vode). Isto tako i mi moramo umreti kao stari grehovni čovek i oživeti kao očišćeni, obnovljeni i preporođeni. Tako je pokazan Spasitelj kao i put spasenja.

Dok je Isus izlazio iz reke nad Njim se pojavi Duh Sveti u vidu goluba, a iz nebesa se ču glas Oca: “ti si Sin moj ljubljeni, ti si po mojoj volji” (Marko 1;11). Ovim otpoče Isus svoj učiteljski i spasiteljski posao. Ovim događajem se, takođe, objavi svetu tajna o Svetoj Trojici, Ocu, Sinu i Svetom Duhu. Zbog toga taj dan zovemo Bogojavljanje (slavi se 6./19. januara). (Na Krstovdan, dan uoči Bogojavljanja i na sam praznik Bogojavljanje vrši se osvećenje vode u hramu. Bogojavljenska voda se nosi kući i čuva kao čudotvorna i sveta dragocenost. Nikada se ne kvari, bez obzira na vremensku dužinu čuvanja. Koristi se radi isceljivanja i zaštite od svih bolesti, očišćenja od zlih strasti i radi zaštite od demona i svih drugih nečistih sila.)

2 Komentara

  • Nena

    20. januara 2009. at 20:56

    Hristos se javi! Bogojavljanska vodica se po pravilu nikada ne kvari ali ukoliko se to desi ne treba je cuvati vise u kuci vec isipati u neku tekucu vodu. Imala sam iskustva zadnje godine kad mi se i to desilo. Svestenik je rekao da ne treba tome pridavati puno paznje i da to nije neki los predznak vec da se to dogadja, medjutim nije imao odgovor zasto. Ipak cele godine razmisljala sam o tome.