Bluz u Alternativnom bioskopu

Beograad, ponedeljak, 17. april 2006.

U Alternativnom bioskopu Doma kulture studentski grad od 18. do 27. aprila biće prikazan serijal filmova pod zajedničkim nazivom »The Blues«.

U pitanju je serijal od 7 dugometražnih dokumentarnih filmova, snimljenih pod umetničkim vođstvom Martina Skorsezea.

To je serija impresionističkih filmova, gde svaki režiser istražuje muziku kroz sopstvene veze s njom. Cilj je uhvatiti srž bluza, njegov emotivni uticaj, i istražiti na koji je način ta muzika ostavila dubok uticaj na ljude širom sveta.

Sedmorica vodećih svetskih režisera, i sami ljubitelji bluza, rasvetliće nastanak i razvojni put muzike koja je inspirisala mnoge muzičare i muzičke stilove, prateći put od brodova koji su prevozili robove iz Afrike, preko delte Misisipija do Čikaga današnjih dana.

Serija je motivisana centralnom temom, kako je bluz evoluirao od parohijskih folk pesama do statusa univerzalnog jezika.

Serija prati put muzike od Afrike, preko cele Amerike, uzduž Evrope, i ponovo nazad, i istražuje njen uticaj na modernu muziku.

Ukratko, to je putovanje od delta bluza Roberta Džonsona u pesmi Love in Vain, do transcedentalne himne Džona Koltrejna A Love Supreme.