Blogerska Republika Jugoslavija

Ukoliko pratite  balkansku blog-zajednicu barem od 2006  i  ako za takvu rabotu nađete tu i tamo vremena, možete i kao apsolutni nepoznavaoc, primetiti dosta kvalitetnih blogova, autora ili izuzetnih web-dizajnera.

Jedva 5-6 kvalitetnih blogova, predvodnika iz tog vremena  sa izuzetnim uspehom ali i velikom posećenošću, sada u stopu prati preko pedeset sasvim ravnopravnih, ako ne i kvalitetnijih blogera. Odmah da se razumemo. Ne znam kako vi gledate na to ali za mene je kvalitet bloga, njegov sadržaj, tematika i stil autora, a nikako izgled, tehnička „ukrućenost“ i funkcionalnost. Ostavimo to za trenutak po strani.

Zajednica blogera sa prostora bivše Jugoslavije raste i jača, njen uticaj je svakog dana sve zapaženiji i već smo tri puta mogli videti potvrdu kroz organizaciju i okupljanja blogera (Novi sad, Bor, Niš) i kao što vidite sva ta tri okupljanja bila su u Srbiji. Po svemu sudeći uticaj EX YU blogerske zajednice predvođen srpskim blogerima može, ili okupljen oko njih, će prevazići okvire regiona jer veliki broj blogera – iseljenika podržava svoje kolege iz cele Evrope ali i sa svih ostalih kontinenata.

Pokušajte da zamilsite mogućnosti koje se otvaraju povezivanjem i međusobnom saradnjom blogera širom Sveta a koji su poreklom iz Srbije, Hrvatske, Slovenije,  BiH, Crne gore, ili Makedonije. Ultra produktivan marketing, razvoj poslovno-informativnog sistema, lobiranje na svim nivoima su samo neki od ciljeva koji su ipak nešto više od naizgled sulude ideje.

Možda će blogeri koji ne poznaju reč „nacionalizam“ ili „granica“ uspeti da se ujedine u, slobodno mogu reći najjaču svetsku blogersku organizaciju i pokušaju da  isprave gomilu grešaka koje su učinili i još uvak čine političari ekonomisti i ostali avanturisti sumnjive prošlosti čerupajući po istom modelu delove bivše Jugoslavije.

Razmišljajte o tome. Ja to redovno činim.  Možda je ovo stvarno početak jedne važne i veoma praktično rešenje i dobra ideja a možda i nije. U svakom slučaju pokušaću  uz Vašu pomoć, naravno da makar pokrenem ideju Blogerskoj Republici  Jugoslavija, koja neće imati granice, ni deliti svoje članove po Veri , političkom, seksualnom opredeljenju ili geografskom poreklu. Tu ćemo nadam se biti svi isti – kao nekad davno.