Blekmurs Najt

Grupa Blekmurs Najt svirala dva i po sata u Domu sindikata

BEOGRAD, 21. aprila 2007. (Beta) – Britanska folk-rok grupa „Blekmors Najt“ (Blackmore’s Night), na čelu sa Ričijem Blekmorom, bivšim gitaristom „Dip parpla“ (Deep Purple), napravila je u petak muzički spektakl u beogradskom Domu sindikata, uz renesansnu scenografiju i kostimirane posetioce u prvim redovima.
Blekmor (62), poznat po nepredvidivom i osobenjačkom ponašanju, svirao je sa bendom gotovo dva i po sata, iako je ugovor za beogradski nastup predviđao samo jedan sat, rekli su Beti izvori bliski organizatoru koncerta, produkcijskoj kući „Tera Nostra“.
Gitarista, koji je svetski ugled stekao u hard rok bendu „Dip Parpl“ i stvorio rif za pesmu „Smoke On The Water“ (1971), na sceni je mnogo gestikulirao, ali reč nije progovarao. Izuzetak je napravio kada mu je iz publike neko dobacio: „Riči, kaži nešto.“ Posle kraćeg razmišljanja, Blekmor se primakao mikrofonu i rekao: „Neću“.
Potpuna suprotnost Blekmoru bila je pevačica Kendis Najt (Candice Night), njegova dugogodišnja verenica i suosnivačica „Blekmors Najta“. Odevena u renesansnu haljinu, rado je komunicirala sa publikom i povremeno joj tumačila Blekmorove gestove i pokrete.
„Blekmors najt“, koji često nastupaju na sajmovima renesansne muzike, svirali su najvažnije pesme iz svoje desetogodišnje karijere, a u raznolikim aranžmanima izveli su i hard rok kompozicije iz vremena kad je Blekmor bio član grupa „Dip parpl“ i „Rejnbou“ (Rainbow).
Posle više od dva sata, potpuno ispunjena velika sala Doma sindikata dozvala je grupu na bis. Blekmor ga je počeo izvođenjem Betovenove Devete simfonije, što je bio uvod u „Difficult To Cure“, njegovu omiljenu pesmu iz doba grupe „Rejnbou“.

tekst Beta