BIA i SPS najveći dužnici struje

10. septembar 2009. | Izvor: FoNet

RTV

BEOGRAD – Bezbednosno-informativna agencija i Socijalistička partija Srbije su među velikim dužnicima za neplaćenu struju Elektrodistribuciji Beograd (EDB) sa dugom od 1.310.000,odnosno 1.378.000 dinara, kao i Opštinski odbor Demohrišćanske stranke Srbije sa 1.290.000 dinara, piše današnja Politika.

Rukovodilac sektora virmanskih potrošača EDB Miroljub Mićić ukazao je da za tu kompaniju veliki problem predstavlja naplata dugova od takozvanih zaštićenih potrošača, poput Vojske Srbije, MUP, BIA, domova zdravlja, a budući da ne smeju da se isključe sa mreže, jedino sredstvo ostaje tužba.

Na spisku najvećih dužnika, naveo je Mićić, i dalje se nalaze firme koje su u procesu restrukturisanja, ali i brojni sportski klubovi, pekare, fakulteti, domovi zdravlja i osnovne škole.

Domaćinstva u glavnom gradu za struju duguju 5,5 milijardi, a privrednici sedam milijardi dinara.

EDB je nedavno podnela Četvrtom opštinskom sudu zahtev za utuženje protiv 21.000 domaćinstava i 7.500 privrednih potrošača koji više od šest meseci nisu platili ni dinar zaostalog duga.

Među najvećim neplatišama bila je i firma „Petar Drapšin“
čiji je dug dostigao 300 miliona dinara, ali je u međuvremenu veći deo podmiren, pa je tom preduzeću struja nedavno uključena, a na crnoj listi neplatiša su i fabrike IMR i IMT, livnice, fakulteti…

Islamska verska zajednice za struju duguje 885.000 dinara, Okružni sud 700.000 dinara, a prema rečima Mićića, dobar primer daje Uprava carina, čiji dug više ne postoji.